Joep Eijkens

Een terugblik op het corso van Zundert

 

Eerlijk gezegd maakte het tot leven gekomen Terracottaleger van buurtschap 't Stuk op mij de grootste indruk. Maar het werd toch het kleine buurtschap Tiggelaar dat zondag 1 september de 78e editie van het befaamde bloemencorso van Zundert won. En wel met hun inderdaad ook prachtige creatie 'Vikings'.

Vorig jaar bezocht ik het Zundertse corso dat bekend staat als het grootste en mooiste bloemencorso ter wereld voor de eerste keer. En ik dacht toen: hier had ik al jaren eerder naar toe moeten gaan. Want het is een buitengewoon fotogeniek evenement. Dit jaar fotografeerde ik op de eerste plaats op het terrein waar de kolossale wagens en hun duwers stonden te wachten in afwachting van het begin van de optocht door het West-Brabantse stadje.

Per wagen zijn er tussen de 10 en 20 duwers, lees ik in het programmaboekje. Daar staan meer cijfers en gegevens handzaam bij elkaar. Zo leren we onder meer dat Zundert (goed voor 400.000 vierkante meter dahliavelden) 30 miljoen geplukte dahlia's per jaar produceert waarvan 20 miljoen naar het buitenland gaan; dat ze in Zundert 48 soorten dahlia's hebben; dat het eerste corso hier in 1936 gehouden werd tere ere van koningin Wilhelmina; dat de maximale afmetingen van een corsowagen 19x9x4,5 meter bedragen; en dat er 300.000 dahlia's per wagen worden gebruikt. Maar ook dat er sprake is van 20 buurtschappen, evenzoveel bouwplaatsen en wagens, en liefst 7500 vrijwilligers die met elkaar tijdens de werkzaamheden 55 kilo koffie en 350 bakken bier soldaat maken. Maar misschien het mooiste cijfer staat ergens onderaan: 100 % vrijwilligerswerk.

Het corso van Zundert wie er nog nooit is geweest, doet zichzelf te kort.

(De fotoserie bestaat uit twee delen; binnenkort het tweede deel).