En nu maar wachten op de valse Christusdoorn

Joep Eijkens

 

 

 

Minstens twee jaar geleden werd er al over gesproken. Over plannen om onze mooie moerascypressen weg te halen uit de Cypresstraat. Ze werden te groot, de wortels zouden het trottoir omhoogdrukken en er waren klachten gekomen over het tegenhouden van zonlicht en overvloedig neervallende naalden.

Ze zijn weg voordat je het in de gaten hebt, beseften we, dus maakte ik op een mooie dag in september 2009 wat foto's van de straat.

We dachten er verder niet meer aan tot begin dit jaar. Nee, ze waren onze straat bij de gemeente helaas niet vergeten, zo maakte een bewonersbrief duidelijk. En twee weken geleden was het zo ver. Toen verschenen opeens mannen met motorzagen en voertuigen met grijpers die nog geen twee uur nodig hadden om het karwei te klaren. Merkwaardig om te zien hoe de bomen als het ware van hun voetstuk werden gehaald en opgetild om een stukje verderop verwerkt te worden tot houtafval en handzame stammetjes.

En toen ze de dagen daarop ook alle beukenhagen weghaalden en de resterende boomstronken letterlijk met wortel en al 'wegfreesden' werd de straat kaal, lelijk kaal. Het was alsof de klok tien jaar terug werd gezet toen we hier net kwamen wonen.

Maar er komen nieuwe boompjes, zo heeft de gemeente beloofd. Volgens het Brabants Dagblad gaat het om 'de zogeheten valse Christusdoorn'. En ook de hagen keren terug - als het jonge groen tenminste aan wil slaan.

Valse Christusdoorn.... Dat 'valse' zal wel betekenen dat we niet hoeven te vrezen voor doornen. Wel een mooie combinatie met de Judasbomen die we in plaats van de overlastgevende acacia's op het binnenterrein van ons wooncomplex hebben gekregen. Hadden ze trouwens destijds bij de aanleg van ons wijkje al niet kunnen bedenken dat die moerascypressen niet geschikt waren voor de Cypresstraat?