Joep Eijkens

De Kwekerij viert een macaber en absurdistisch verjaardagsfeestje

 

 

 

 

Het Tilburgse theatergezelschap De Kwekerij timmert al 20 jaar aan de weg en viert die verjaardag met een wel heel speciale voorstelling: een merkwaardig, af en toe macaber familiefeest waarvoor het publiek als het ware is uitgenodigd. Alvorens de feestzaal te betreden krijgen de gasten zelfs pakjes in de hand gedrukt om cadeau te doen aan de pater familias en zijn echtgenote. Het betreft het derde deel van de cyclus 'De fluisterende stad', getiteld 'Het familierecept'.

De Kwekerij speelt steeds op wisselende locaties . In dit geval heeft men de beschikking over een groot leegstaande pand op het (alsmaar leger wordende) Koningsplein. Om preciezer te zijn: het pand waar vroeger de Edah zat (als de lezer zich nog die ooit bloeiende supermarktketen kan herinneren).

'Een groots festijn waar de scheidslijn tussen theater, dans, muziek en beeld ver te zoeken is', zo stond op de uitnodiging. 'Het verhaal van een familie. Over tradities en krampachtig behoud daarvan. Over geheime recepten en bizarre rituelen. Over succes en verlies. Een zoveelste avondmaal, een afscheidsspeech en een onverwachte gast. Het is immers feest. En dat is meestal leuk'.

Daar is geen woord van gelogen, al zou je 'bizarre' ook mogen vervangen door 'absurdistische', want het stuk past in de traditie van het Tilburgse absurdisme. Alleen al de rituele overdracht van 'het familierecept' is een belevenis.

Zelf was ik in de gelegenheid om zowel diverse repetities mee te maken als de première op 10 maart. Er zijn nog voorstellingen op 17, 18 en 19 maart.

Voor 'Eigen weg' selecteerde ik een aantal foto's die ik maakte tijdens de generale repetitie.