Op het Django Reinhardt Fest

Joep Eijkens

 

 

 

Ik was een jaar of zestien toen ik voor het eerst een nummer van Django Reinhardt hoorde. Ik was meteen verkocht. Maar misschien moet ik zeggen dat ik meteen gek was op de combinatie Django Reinhardt en Stéphane Grappelli. Zelf heb ik ook nog eens een blauwe maandag wat pogingen gedaan op mijn gitaar - samen met een Duitse violist. Hans Wall heette die, een avontuurlijk aangelegde kosmopoliet over wie ik helaas nooit meer iets vernomen heb sinds hij jaren geleden naar Jemen vertrok.

Hans Walls lachend gezicht kwam even weer in mijn gedachten toen ik op 21 augustus de eerste editie van het Django Reinhardt Fest bezocht in 'Bosvreugd Cultuurbos'. Dat is een mooie Tilburgse uitspanning, gelegen aan de Reeshofdijk te Tilburg, waar vaker iets te doen maar war je ook rustig een biertje kunt drinken terwijl de kinderen in de speeltuin spelen. Het festival bleek een stuk kleinschaliger dan het International Gipsy Festival, dat vorig jaar bij gelegenheid van de honderdste geboortedag van de grote jazzartiest het programma Djangology organiseerde. De initiatiefnemers David Emerald en Richard Halmans hadden niettemin eer van hun werk.

Na een korte introductie door Django Reinhardt-expert en muzikant Georg Lankester waren er optredens van Gipsy Trio De Rijke, Reppie Corvers Group, David Emerald Swingtette met Paulus Schäfer en Eddie Grünholz Trio.

Zelf vond ik nog het aardigst de jamsessie die ergens op een terrasje begon rond een zekere Ad. Die speelde met aanstekelijke mimiek op een zelfgemaakte kuipbas - een combinatie van een teiltje, een bezemsteel en (geloof ik ) strak gespannen koorden. Minder virtuoos, ja, maar niet minder muzikaal.

Maar er was meer dan muziek. En dan heb ik het niet alleen over drank en eten. Want je kon er ook prachtige gitaren kopen - waar Django zelf zijn vingers bij afgelikt zou hebben - of je oor te luisteren leggen bij een waarzegster. Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat ook ome Cor van de partij was, uiteraard met z'n woonwagentje plús een kampvuurtje waarop een soepje stond te pruttelen.

Voor de afterparty zorgde de Tilburgse volkszanger Twan Lijten.