Joep Eijkens

En Django zag dat het goed was

 

 

Zes jaren lang kon Tilburg zich de luxe permitteren van twee jaarlijks terugkerende festivals rond gipsy muziek. Die tijd is voorbij. Vorig jaar beleefde het International Gipsy Festival de 20ste en tevens (voorlopig?) laatste editie. Gelukkig bleef het in gipsyjazz gespecialiseerde Django Reinhardt Fest bestaan. Afgelopen weekend vond de zevende editie weer als vanouds plaats in de sfeerrijk nabij het Wandelbos gelegen uitspanning Bosvreugd.

Toegegeven, het door Lalla Weiss gepresenteerde programma was ditmaal heel bescheiden (zeker als je het vergelijkt met wat het International Gipsy Festival doorgaans te bieden had), maar het was er aangenaam vertoeven. Met dank aan Feigeli Prisor, Wattie Rosenberg, Eddy Grünholz, Fremdo Rosenberg en – niet op de laatste plaats – een vijftal jonge gitaristjes die in het voetspoor traden van hun grote voorbeeld Django Reinhardt. (Diens fotoportret hing mooi boven het podium en de ontsterfelijke maestro zag dat het goed was).

Zoals ook bij vorige edities waren de jamsessies na afloop van het officiële programma niet het minst aantrekkelijke onderdeel. Ook Ad de Bree met zijn zelfgemaakte bas was weer van de partij. De muzikale bouwvakker in ruste opende trouwens officieus het programma door een korte castagnetteshow ten beste te geven.

Het is te hopen dat organisator David Grünholz zijn 'Fest' ook het volgend jaar weer van de grond weet te krijgen – ondanks gebrek aan subsidie en een sponsor.