Joep Eijkens

Een onvergetelijke Driekoningenoptocht in Tilburg

 

 

 

 

“Ik hoop dat ze het volgend jaar weer doen en dat het een traditie wordt”. Dat zei Jan van Noorwegen, de pastoor van de Heuvelse kerk waar afgelopen zaterdagavond het slot plaats vond van een Driekoningenfeest zoals Tilburg nog nooit gekend heeft. Het begon een uur of twee eerder bij de Heikesekerk waar diverse koren optraden, burgemeester Theo Weterings een korte toespraak hield, ceremoniemeester Peer de Graaf alles aan elkaar sprak en waar drie schitterend geklede koningen – de een wat zenuwachtiger dan de ander – via een keukentrapje echte kamelen bestegen om een hoofdrol te spelen in de grote optocht die door de Heuvelstraat naar de Heuvelse kerk trok. Ik weet niet hoe het er in 1965 uitzag, toen kennelijk de vorige Driekoningenoptocht in Tilburg gehouden werd, maar deze was er een om in te lijsten. Voorafgegaan door drie verkeersregelaars en een man met een grote verlichte ster, gevolgd door herders met een kleine kudde fraaie schapen, reisden de drie koningen op hun kamelen door de winkelstraat. Daarachter kwam niet alleen een in rode gewaden gekleed zangkoor maar ook een door twee prachtige knollen getrokken paardentram waarin kinderen zaten met cadeaupakjes. 'De Vierde Koningen' werden ze genoemd en hun cadeau's 'Het Vierde Geschenk'. Want het ging hier niet alleen om een mooie optocht maar ook om een actie voor arme Tilburgse kinderen. Net zoals de optocht zelf was die opgezet door drie instanties, te weten de Hasseltse Kapel, de O.L. Vrouw ter Noodkapel en het Peerke Donders Paviljoen. Zo'n 1300 leerlingen van de Montessorischolen De Elzen en De Petteflet en basisschool Christoffel zamelden speelgoed in voor hun leeftijdgenoten die het minder getroffen hebben. En in de optocht werd een klein deel daarvan al meegevoerd.

In de Heuvelse kerk, aanzienlijk voller dan tijdens een gewone dienst, zaten Maria en Jozef mèt een echte, nog heel kleine baby vlakbij het altaar. Er werden diverse liederen gezongen en mooie woorden gesproken door Karel Bergmans, pastoor Van Noorwegen en wethouder Esmah Lahlah. Na afloop wilde deze en gene graag op de foto met de drie koningen, in het dagelijks leven Paul Spapens, Jace van de Ven en Jim Stewart. Ook de pastoor van de Heuvelse kerk werd samen met het illustere drietal op de digitale plaat gezet.

Terug naar huis fietsend stelde ik me voor hoe het zou zijn om als kind zoiets mee te maken. Die koppen van de koningen en die grote kameelbeesten alleen al. Het was iets als uit een droom, iets wat vele jaren later een onvergetelijke herinnering zou kunnen worden.