In het Erfgoed Depot, nabij het Bels Lijntje

Joep Eijkens

 

 

 

 

Aan de rand van Riel, vlakbij het Bels Lijntje, staat een oude zuivelfabriek waar sinds vorig jaar het Erfgoed Depot gevestigd is. Ik ging er afgelopen zondag heen tijdens het Museumweekend. Goed, het is geen museum in de traditionele zin van het woord, maar je kunt er wel heel veel zien. En je kunt er ook terecht voor kinderfeestjes, workshops en diverse arrangementen - van Erfgoed Depot-Edelherten arrangement tot Belgische nostalgische dag.

'Het Erfgoed Depot houdt zich bezig met het verzamelen, opslaan en toegankelijk maken van cultureel erfgoed uit de 20e eeuw', melden Rien van der Heijden en Eveline Passier in het artikel waarmee de Erfgoed Courant opent. Alleen al die 40 bladzijdes tellende krant is exemplarisch voor de enorme gedrevenheid en tomeloze inzet waarmee de oprichters sinds vorig jaar aan de slag zijn gegaan. Daarbij wisten en weten zij zich gesteund door een legertje vrijwilligers en diverse sponsors.

Het is verbazingwekkend hoeveel oude gebruiksvoorwerpen en andere spullen Van der Heijden en Passier - bekend van het ter ziele gegane Muziekinstrumentenmakersmuseum - in zo'n korte tijd bij elkaar hebben weten te brengen. Wat dat betreft doet het hier en daar denken aan een volgepakte snuffelhal. Maar anders dan op een rommelmarkt staat er niets te koop (een stel oude bromfietsen daargelaten). Maar je mag er wel aankomen, dat wordt zelfs aangemoedigd. 'Erfgoed is niet alleen om te bekijken, maar ook om vast te pakken en te beleven', aldus het eerder aangehaalde openingsartikel.

Een paar weken geleden maakte ik voor het eerst kennis met het Erfgoed Depot. Toen waren er maar een paar bezoekers, zodat ik rustig kon rondkijken en fotograferen. Een enorm contrast met het Museumweekend. "We hebben al drieduizend bezoekers geteld", vertelde Rien van der Heijden. "Heel wat, zeker als je weet dat 20.000 ons streefgetal voor 2013 is."

Hoewel de jeugd zeker niet ontbrak, waren 50-plussers verreweg in de meerderheid. Uiteraard haalde menigeen al of niet nostalgisch getinte herinneringen op uit het eigen verleden. Een verleden met een vaak Tilburgse en katholieke kleur, net zoals het gros van al die oude spullen trouwens. Zo vertelde Ad van Rijen bij expositie-onderdeel over AaBe hoe hij vroeger de etiketten geweven had waarmee Tilburgs grootste textielfabriek vroeger haar wereldberoemde wollen dekens sierde.

Wie los van onderstaande foto's een indruk wil krijgen van wat het Erfgoed Depot zoal te bieden heeft, kan op www.erfgoed-depot.nl terecht. Maar gewoon naar Riel fietsen is natuurlijk veel leuker, alleen al vanweg dat fietstochtje over het Bels Lijntje (waaraan trouwens momenteel ook een tentoonstelling gewijd is).