Kunst en kermis in Tilburg

Joep Eijkens

 

 

 

 

Of de meeste exploitanten een goede week achter de rug hebben, valt te betwijfelen maar Tilburg beleefde weer een mooie kermis. Dat was mede te danken aan FairFest. Onder die naam had De Ambassade voor Creatieve Zaken een programma in elkaar gezet van artistieke activiteiten die op een of andere manier te maken hadden met of geïnspireerd waren door het fenomeen kermis. 'Samen met partners werken wij daarmee aan 2018Eindhoven/Brabant', aldus een persbericht. De activiteiten varieerden van exposities aan de Spoorlaan tot voorstellingen op het NS-Plein.

Naast de geestige 'side'-show' van Kraud-fun-ding waren er optredens van de internationale theatergroep Sphère Céleste - een beetje zoals Cirque du Soleil, maar dan op miniformaat. Vijf artiestes telde de groep.

Het was heet op hun laatste speeldag. De middagvoorstelling zou een uurtje later beginnen. Er hing een prettig lome sfeer rond het festivalterrein. De artiestes waren bezig met lichaamsoefeningen of maakten zich op in een tent. Op het grasveldje voor de piste lag straatman Hans lekker languit op zijn rug, soms bijna even lenig als de artiestes met de benen achterover. En op een steenworp afstand sjokten ondertussen kermisgangers lusteloos langs de gigantisch hoge Mission Space-draaimolen en andere attracties.

Toen even later de voorstelling begon met vioolmuziek waren er maar vier toeschouwers. Vreemd voor zoiets moois en nog wel gratis. Misschien dachten de kermisgangers dat dit niet voor hen bedoeld was - als ze het al in de gaten hadden. Hans daarentegen genoot, al was het zijn derde of vierde keer. Hij kroop haast in de speakerkast om beter te kunnen luisteren naar de viool die amper boven het kermislawaai uitkwam. Zag hij ook hoe wonderlijk jongleur Dafne Delamar een oranje bal over haar lichaam kon laten gaan, alsof hij zweefde?

Bij de eerste avondvoorstelling, een paar uur later, zat gelukkig meer publiek. En mooi, ook bij de kermisattracties waren mensen stil gaan staan om naar het hemelse spel van Sphère Céleste te kijken. Terwijl de Duitse luchtacrobate Sylvia Idelberger bezig was met haar doektrapeze, leek het af en toe of zij samenspeelde met de Mission Space op de achtergrond. Zo kwamen kunst en kermis even heel dicht bij elkaar.