Joep Eijkens

Een terugblik op Festival Circolo in Tilburg

 

 

Ze zeggen wel eens dat Tilburgers maar boffen met zo'n museum als De Pont gewoon om de hoek. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van Festival Circolo dat bekend staat als het grootste circusfestival van Nederland. De alweer 10e editie vond plaats van 21 tot en met 30 oktober. En ditmaal was voor de eerste keer het Spoorpark de hoofdlocatie. En het centraal gelegen park bleek er zich uitstekend voor te lenen.

Naar schatting van de organisatoren trok het festival zo'n 25.000 bezoekers. Daarvan 12.500 betalende bezoekers en de andere helft bezoekers van de diverse gratis voorstellingen in de open lucht. 'Van de 130 voorstellingen (80 betaald, 50 gratis) waren er 25 uitverkocht'. Een deel van de voorstellingen vond overigens niet plaats in het Spoorpark maar op vier andere locaties in de Tilburgse binnenstad.

Wie op mij de sterkste indruk maakten wat betreft de gratis voorstellingen? Dat waren tweedejaarsstudenten van de Tilburgse Academy of Circus and Performance Art (ACAPA), in samenwerking met Lucie Pohlmann Petrusova. Bohema was de titel van hun twee keer per dag terugkerende voorstelling, een aantrekkelijke, soms ontroerende combinatie van circus en theater.

Een datum voor de volgende editie is al vastgesteld: van 13 tot en met 22 oktober 2023 en met wederom het Spoorpark als hoofdlocatie.