Op de fiets naar zelfstandigheid

Joep Eijkens

 

 

 

Vanuit de verte ziet het er met een beetje fantasie uit alsof je grote witte letters L over het plein ziet gaan. Het zijn buitenlandse vrouwen die leren fietsen. Ze dragen een soort blauwe poncho waarop die witte L staat. De een fietst al alsof ze nooit anders gedaan heeft, de ander heeft nog moeite om haar evenwicht te bewaren, zeker als een bocht genomen moet worden.

De vrouwen doen mee aan de fietsles van het Centrum Buitenlandse Vrouwen te Tilburg. Op 11 december was in het Regenboogpark de laatste les van het jaar en net zoals in het begin van het seizoen, in maart, ging ik er even een kijkje nemen. De meeste vrouwen hadden geen probleem om op de foto te gaan.

De lessen staan onder leiding van Fatima el Abassi, in 1975 geboren in Marokko, opgegroeid in Frankrijk en sinds 19 jaar woonachtig in Tilburg. "De fietsles bestaat al langer dan twintig jaar", vertelt ze. "Voor mij is het 't vierde jaar." Vroeger was ze daarnaast nog werkzaam als ICT-docente; tegenwoordig helpt ze ook mensen met hun administratie.

De fietsles wordt gegeven in blokken van 15 lessen, het ene blok in het voorjaar, het andere in het najaar. Gemiddeld zeven cursisten doen eraan mee. Sommigen hebben aan één blok voldoende, anderen hebben twee of meer blokken nodig. Fatima: "Voor iemand die al kan autorijden is het natuurlijk makkelijker dan voor iemand die nog helemaal geen ervaring in het verkeer heeft en ook de taal nog niet spreekt. Het gaat ook niet alleen om leren fietsen, want er komt ook een stuk theorie achteraan."

En eigenlijk is dat kunnen fietsen niet het einddoel. "Het gaat om het bevorderen van de zelfstandigheid van deze vrouwen, dat ze bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van een ander als ze ergens naar toe willen. Bovendien is fietsen goed voor het milieu en goedkoper dan openbaar vervoer."