International Gipsy Festival 2011 eindigt voorbeeldig met 

  Balkan Brass Battle

Joep Eijkens

 

 

 

De vorige aflevering van deze rubriek ging over de Dutch BalkanBlues Contest. Die ging vooraf aan de 15e editie van het International Gipsy Festival dat op 30 mei gehouden werd , uiteraard ook weer in de onvolprezen Interpolistuin.

Natuurlijk zie je en hoor je veel wat je al zo vaak gezien en gehoord hebt, maar het blijft een prachtig festival. Zelf vind ik het altijd het mooist als er goed gedanst wordt. En dat kon deze keer niet op de laatste plaats uitstekend op de energieke muziek van Orkestar Braka Kadrievi. Deze gipsy-brassband komt uit MacedoniŽ, maar sommige muzikantenkoppen deden me eerder aan Mexico denken.

Ook de Vlaamse rasverteller Gadjo Joe was weer van de partij met zijn woonwagentje. Ditmaal had hij de 'poppentist' Marten Lierman meegenomen. Mooi om te zien hoe Martens accordeonistje met de houten benen de kleine meisjes op de voorste rij het hof probeerde te maken. Maar nog mooier vond ik - een paar uur later - dat ene kind op het hoofdpodium dat met de speen in de mond gebiologeerd naar een grote man met een een grote trom stond te kijken. "Die kreeg de zigeunermuziek al met de paplepel ingegoten", zullen ze straks zeggen.

Het festival eindigde met een spectaculaire Balkan Brass Battle: Boban I Marko Markovic versus Fanfare Ciocarlia. De uiterst welluidende 'strijd' eindigde voorbeeldig met een broederlijke omhelzing van beide orkestleiders.

Terwijl de avond viel en het publiek het terrein verliet probeerde een Tilburgse Roemeense nog haar laatste exemplaren van de Zelfkrant te slijten.