Joep Eijkens

Het Horror Circus: 'oprecht huiveringwekkend'

 

 

 

 

 

 

 

Op Het Laar in Tilburg-Zuid strijkt al sinds jaar en dag regelmatig een of ander circus neer. Maar zoiets als Het Horror Circus, nee, dat was nog nooit vertoond. Ik heb vorige week mijn ogen uitgekeken, zowel binnen als buiten de tenten. Met dank aan de directie en een vriendelijke, in vodden geklede pr-man die er met een gruwelijke hoofdwond rond liep. Hij was bepaald niet de enige. En ik heb ook gezien hoe al of niet lachende medewerkers met bloederig ogende schmink toegetakeld werden. Aan hen de taak om het publiek op gepaste wijze te ontvangen in een donkere voortent die wel aan een spookpaleis op de kermis deed denken: opeens opdoemende spoken, harige poten van een enorme spin, verblindend licht, geschreeuw, lawaai, een afgehakt voetje.

Aldus in de juiste stemming gebracht konden de bezoekers nog eventjes iets nuttigen bij de bar alvorens de hoofdtent te betreden. In de piste stond een enorme stoel. Achter een gordijn leek vuur op te laaien. Zwaarmoedige muziek vulde de tent en de reuzestoel verdween in een dikke mist. "Dames en heren", sprak een mannenstem, waarna enige huishoudelijke mededelingen volgden en een dankwoord aan de gemeente Tilburg en de locale media, om te eindigen met "Wij wensen u een oprecht huiveringwekkende avond."

De show was afwisselend, er zaten knappe circusacts bij, uitgevoerd in een spookverhaalachtige setting, er waren mooie meisjes, er kon gegriezeld worden met twee freaks, man en vrouw, die hun lichaam doorboorden met haken en injectiespuiten - sommige bezoekers wendden hun hoofd af - maar er kon ook gelachen worden met een aardige clown.

Zoals me wel wel vaker overkomt bij een circus, waren de mooiste momenten niettemin te beleven Óchter de tent, vˇˇr de voorstelling begon.

Het Horror Circus is inmiddels naar 's Hertogenbosch getrokken en geeft daar voorstellingen tot en met 3 mei.