Knotten in Moerenburg

Joep Eijkens

 

 

 

Als je het woordje ‘knotploeg’ googlet verschijnen diverse knotploegen op je scherm, van Knotploeg ‘De Kievit’ tot Knotploeg ‘De Ritselaar’. Ook Knotploeg Moerenburg staat hoog in de lijst. Kort samengevat gaat het om een stel vrijwilligers die er al sinds jaar en dag tijdens de wintermaanden op uit trekken om de knotwilgen in het landelijk gelegen gebied ten oosten van Tilburg te kortwieken.

‘Hierdoor blijven deze mooie landschapselementen behouden voor dit gebied’, meldt Paul Roborgh op de website van Natuurwerk Noord-Brabant. ‘We helpen de boeren dit landschap zo in stand te houden. (…) Elke 5 à 6 jaar doen we elke boom een keer.’ Dat komt neer op zo’n 6 à 8 zaterdagen per winter, en dan een uur of drie, vier zagen, hakken en sjouwen per zaterdag.

Het kapmes snijdt overigens aan twee kanten, want niet alleen de karakteristieke bomen blijven aldus hun mooie vormen behouden, ook het houtafval vindt een goede bestemming, niet op de laatste plaats als brandstof voor de open haard van menig knotter.

Hoewel er volgens afspraak ‘niet geknot wordt als het regent of sneeuwt’, werd er afgelopen zaterdag weer flink gekapt. En wat de buitenstaander direct opviel was dat het echt om een activiteit gaat waar jong en oud plezier aan beleeft. Al werd door een enkele jongere wel geklaagd over de kou.

Wie nu zijn of haar handen voelt jeuken, neme contact op met Paul Roborgh (e-mail: knotploeg@home.nl) – best mogelijk dat er nog een plaatsje is in de knotploeg.