Paus en duivels gaan een luchtje scheppen

Joep Eijkens

 

 

 

Waar de afkorting voor staat zou ik niet weten. En ik heb het ook niet kunnen vragen: veel te veel lawaai in de grote carnavalstent. Een tent die het Tilburgs studentendispuut K.O.N.G.S.I. afgelopen carnaval - in samenwerkinking met de café's Bolle en Brandpunt - op het Piusplein had staan. 'Je betaalt een vast bedrag voor onbeperkt bier, fris en wijn!' las ik op de website van het dispuut. 'Gozers 30, chicks 25 ekkies. Kom jezelf allemaal afpilzen op het grootste studentencarnaval van Nederland!'

Nou ben ik al ver voorbij mijn studententijd. Maar toen ik door het doorzichtige deel van het plastic tentzeil de studenten feest zag vieren, liep ik naar de ingang en vroeg aan de portier wat hier aan de hand was. En of ik misschien wat foto's mocht maken. Ook al had ik geen polsbandje, hij liet me door. En zo stond ik opeens in een vrolijke, schreeuwende massa vol politieagenten, dirndlmeisjes, jagers, duikers, engelen, beren, clowns, paters, ballen, lichte meisjes en andere kleurige figuren. Amper vijf minuten later zag ik ook de paus binnenkomen. Wat mij betreft kon het feest niet meer stuk.

Zelf was ik verkleed als fotograaf. Dus er werd me niets in de weg gelegd. Sterker, diverse duo's en groepjes namen ongevraagd een uitgesproken poseerhouding aan. Nee, ik heb niks gedronken. Ik ben nu eenmaal geen carnavalsvierder. Nooit geweest. Maar meegezongen met de keiharde muziek heb ik wel, dat gaat natuurlijk in een moeite door.

Een uurtje later zag ik de paus naar buiten wankelen om een luchtje te scheppen, bijna op zijn hielen gevolgd door twee duivels. Maar geen nood, ze moesten dacht ik enkel plassen.