Levensliederen: van Paradox naar Piusplein

Joep Eijkens

 

 

 

 

Afgelopen zondagavond even nog naar het Festival van het Levenslied geweest. Had er eigenlijk 's middags al willen zijn maar die middag vierde de Tilburgse schrijver Jasper Mikkers zijn 65ste verjaardag met vrienden en bekenden in jazzpodium Paradox. En daar was ik toch ook een beetje nieuwsgierig naar. Hoewel ik me voorgenomen had maar een uurtje of wat te blijven, bleef ik toch tot het hele programma afgelopen was. En zo zag en hoorde ik vrienden van de schrijver praten over Jasper, luisterde naar Frans van der Meer en andere zangers die zijn gedichten verklankt hadden, genoot van het altijd weer verrassende optreden van Esther Porcelijn, ontmoette oud-Tilburger Fred Lahaye die al 35 jaar boert en dicht in Ierland, en maakte vluchtig kennis met de vrouw die in haar jeugd model stond voor Aliesje in de gelijknamige roman van Tymen Trolsky (Mikkers' pseudoniem), ooit zijn meest spraakmakende.werk.

Dat.ik zo lang bleef zitten lag niet alleen aan het af en toe toch wel amusante programma maar ook aan de man die naast me zat, Harrie Hermkens, een aardige nog vitale negentiger die vroeger leraar was geweest van de jarige. Interessante figuur - uitgetreden kloosterling - die diverse boeken op zijn naam heeft staan, waaronder Tussen Madonna en Aphrodite (met de fraaie ondertitel.Mijn autohagiografie).

Over Aphrodite gesproken, de erotische avonturen van Jasper Mikkers gingen deze middag wel heel vaak over de tong en in het gedicht waarmee hij zelf het programma eindigde - uit zijn nieuwste bundel We zijn al lang onderweg - speelden borsten als 'kruiken'(!) een niet geringe rol.

Gaat de gepensioneerde nu ook als schrijver met pensioen? Nee, dat mocht van presentator Anton Dautzenberg - 'We gaan de literatuur vieren!'- beslist niet gebeuren. Integendeel, wat hem betreft moest Mikkers maar eens wat meer aan de weg gaan timmeren. En zelf had de jarige er ook zin in. Jammer dat Wilbert van Herwijnen, voorzitter van de Tilburgse Stadsdichtercommissie, nog geen antwoord kon geven op de vraag of Jasper nu de volgende stadsdichter van Tilburg wordt of niet. Ik hoop van wel..

 

                                                                                      ***

 

En het Festival van het Levenslied? Ja, een andere wereld. Maar ook heel leuk.