Joep Eijkens

De mooiste bibliotheek van Nederland staat in Tilburg

 

 

 

 

Met de LocHal in de Spoorzone heeft Tilburg in één klap iets van een wereldstad gekregen. Iets dat je verwacht in Berlijn of New York maar niet in Tilburg. Het complex is al vergeleken met Centre Pompidou in Parijs maar eerlijk gezegd vind ik de LocHal mooier. En dan heb ik het niet over het exterieur maar over het interieur van deze hal die vroeger gebruikt werd voor onderhoud en reparatie van locomotieven.

Ziet het gebouw er aan de buitenkant niet bijster groot uit, bij binnenkomst aan de zuidzijde betreed je een ruimte die zo groot en hoog lijkt als een kathedraal. En kijk eens naar die prachtige houten trappen die alleen al een bezichtiging waard zijn. Of naar de gigantische gordijnen. En dan ben je nog maar net binnen. De ontdekkingsreis kan beginnen. Niet op de laatste plaats om te ontdekken hoe knap het oude bewaard is en haast vanzelfsprekend aansluit bij en opgaat in het totaal nieuwe. En heb je de hangende tuinen al gezien? Zeker. Eerder dan de boeken.

De LocHal wordt 'bewoond' door diverse instellingen en een bedrijf maar verreweg de voornaamste gebruiker is de Bibliotheek Midden-Brabant. Zo weinig aantrekkelijk als de vroegere vestiging op het Koningsplein was, zo schitterend is het nieuwe onderkomen. Je kunt er vergif op innemen dat de LocHal de eerste prijs wint als er ooit een top-10 van Nederlandse bibliotheken wordt gemaakt.

Afgelopen weekeinde werd de LocHal feestelijk geopend met onder meer talkshows, workshops, rondleidingen en een Pubquiz waaraan liefst 75 teams meededen. Maar al in de weken daarvoor vonden velen hun weg naar het unieke complex, jong en oud, uit alle lagen van de bevolking. Wonderlijk was het om te zien hoe middelbare scholieren en studenten al van meet af aan de studieplekken bezetten alsof ze nooit anders gedaan hadden. De deuren waren nog maar nauwelijks open gegaan of er werd al gesproken over 'de huiskamer van Tilburg'. Het is dan ook een ontmoetingsplek bij uitstek.

Meer dan vroeger zul je voortaan niet enkel naar de bieb gaan om een boek te lenen. Het is ook een genot om gewoon rustig ergens in een comfortabele stoel te gaan lezen. Je kunt er trouwens ook vergaderruimte huren en het complex biedt bovendien onderdak aan Kunstloc Brabant en diverse Labs, van Foodlab tot Digilab (voor gamers). Niet op de laatste plaats is de LocHal een paradijs voor fotografen. Als de zon schijnt valt het licht vooral in de middag heel mooi binnen. Wat een voorrecht om zo'n hal in je eigen stad te hebben! En dan te weten dat er in het verleden serieus gepraat is over de sloop van dit markante stuk erfgoed...

NB De uit drie delen bestaande serie, waarvan hier het eerste deel getoond wordt, is op diverse dagen gemaakt, voornamelijk overdag, soms met grijs weer, soms met volop zon.