Joep Eijkens

Gratis graaien op de Tilburgse Meimarkt

 

 

 

 

De Meimarkt van Tilburg staat bekend als de grootste nachtelijke rommelmarkt van het land. Het evenement zou ook Pinkstermarkt genoemd kunnen worden, want het vindt altijd plaats op Eerste Pinksterdag en begint op de daaraan voorafgaande zaterdagavond. Zo kan het gebeuren dat de Meimarkt nu eens in mei valt dan weer in juni, zoals deze keer.

Officieel eindigt de Meimarkt zondagmiddag 17 uur. Maar zo tussen drie en vier beginnen vele verkopers het na zo'n lange zit welletjes te vinden en houden uitverkoop onder het motto 'Hier alles gratis mensen!' En omdat ze geen zin hebben om al het onverkochte weer mee naar huis te nemen, verhuizen ze een en ander naar plekken waar iedereen naar hartelust kan graaien tussen het gratis spul.

In het noordelijke deel van het Koningsplein ontstond zelfs een soort schateiland van met van alles gevulde kartonnen dozen dat steeds groter werd en waar ook na sluitingstijd nog volop mensen hun slag sloegen. Mooi. Voor hetzelfde geld was alles op de vuilnisbelt terechtgekomen.