Joep Eijkens

Concertjes thuis en op het water

 

 

 

 

Talloze concerten en festivals zijn de afgelopen maanden afgelast vanwege de coronacrisis en het einde is nog niet in zicht. Tal van musici en muzikanten hebben er toch wat op gevonden. Kijk bijvoorbeeld naar violiste Janneke Zegveld en altviolist Jan Willem Vis. De twee Tilburgse musici vormen sinds begin mei een gelegenheidsduo en treden op onder de naam 'De klassieke live Jukebox'. Elke vrijdagavond spelen ze in de Langestraat ten huize van Theo en Nel Hagemeier die hun voormalige galerie om niet ter beschikking stellen als miniconcertzaal. (Vroeger woonde en werkte op dit adres de afgelopen jaar overleden beeldhouwer Charles Vergouwen en nog een flink stuk verder terug in het verleden was hier Leander Petit gevestigd, een steenhouwer gespecialiseerd in schoorsteenmantels en grafmonumenten).

Janneke en Jan Willem geven maximaal vier concerten van een half uur per avond. Het publiek mag uit maximaal vijf personen bestaan. Die krijgen bij het betreden van het concertzaaltje een speellijst waaruit zij een keuze mogen maken. Et voilà, dat verzoekprogramma wordt vervolgens gespeeld. Het repertoire varieert van – om een kleine greep te doen – Bach tot Mendelssohn en van middeleeuwse psalmen tot The Beatles.

Ik maakte 12 juni een paar concertjes mee. Het eerste werd bijgewoond door zegge en schrijve één persoon, het tweede door een echtpaar. Iedereen genoot ervan, de musici zelf niet op de laatste plaats : wat een heerlijkheid om weer te spelen!

                                                                ***

Ook bijzonder was het optreden van Sanne Rambags die de volgende dag haar nieuwe soloalbum SONNA uitbracht tijdens een concert dat live te volgen was via Facebook en YouTube. Het concert vond plaats op een boot onder het viaduct van de Meierijbaan in Tilburg-Oost. Bij deze zogeheten Sous le Pont-concerten zit het publiek zelf ook in een of ander vaartuig. Het viaduct heeft een mooie akoestiek waarin de mooie, soms mystiek klinkende stem van de vocaliste goed tot zijn recht kwam.

Haar nieuwe album draagt dezelfde naam als het nieuwe label dat bij diezelfde gelegenheid officieel gelanceerd werd. 'SONNA gaat over het terugvinden van je eigen onbevangenheid en fantasie', aldus een persbericht. 'Over niet bang zijn om jezelf te laten horen. Over blijven geloven in je eigen grootsheid'.

Ook of misschien juist in tijden van corona dus.