Joep Eijkens

Een terugblik op Mundial 2018 (1)

 

 

Afgelopen weekend vond de 31e editie van Festival Mundial plaats in de Tilburgse Spoorzone. Het was duidelijk minder druk dan vorig jaar. Volgens de organisatoren ging het om een terugval van 20.000 naar 14.000 bezoekers. Niettemin spraken ze van een groot succes en kondigden al de volgende editie aan op 29 en 30 juni 2019.

Een paar uitzonderingen als Kraantje Pappie en Omar Souleyman daargelaten moet Festival Mundial het niet van grote namen hebben maar van de sfeer. En die was weer als vanouds even relaxt als aangenaam. Kritische geluiden waren overigens ook te horen. Zo zou de daling van het aantal bezoekers te wijten zijn aan een te hoge toegangsprijs. En een enkeling dacht met weemoed terug aan de gratis edities in het Leijpark. Ook zou er wat meer straattheater mogen zijn.

Daar stond tegenover dat er ook aardige optredens waren waarbij muziek en dans of theater gecombineerd werden. Zo bracht het Friese damesduo O Kutjes een hilarische en af en toe gewaagde voorstelling waarin niet op de laatste plaats de spot gedreven werd met mannelijke seksuele fantasiŽn. Niet echt iets voor kinderen al moesten sommigen er ook flink om lachen. Over kinderen gesproken, die lijken er steeds meer te komen. Wat dat betreft is het tendele ook een echt familiefestival. Waar bovendien voor elk wat wils is bij de vele fantasievol en kleurrijk opgetuigde eetgelegenheden.

Het is jammer dat Festival Mundial in de loop der jaren steeds minder muziek uit de Derde Wereld is gaan programmeren. Wat mij betreft hoorden de optredens van twee Nederlandse groepen tot de muzikale hoogtepunten. Het ging om de nog (zeer) jonge muzikanten van Funkanizers en de doorgewinterde blazers van het Amsterdamse collectief Gallowstreet. Laatstgenoemd gezelschap mocht zondagavond het festival afsluiten in de Koepelhal, voor deze gelegenheid omgedoopt in The Dome. Los daarvan genoot ik vooral van de mensen en de hele atmosfeer.

Hieronder volgt een selectie van de foto's die ik zaterdag maakte. In een tweede aflevering komen de foto's van zondag aan bod.