Joep Eijkens

Een duik in het nieuwe jaar in Tilburg

 

Om het zacht uit te drukken: het is wel eens kouder geweest bij de Nieuwjaarsduik in de Tilburgse Piushaven dan afgelopen vrijdag 1 januari 2016. Van een jaarlijks terugkerende traditie kun je niet spreken want de afgelopen twee jaar was het wat dat betreft stil in Tilburg. Of het aan de ongekend hoge temperatuur lag of niet, er sprongen ditmaal meer mensen onder het wakend ooog van drie duikers in de Piushaven dan ik me van vorige keren kan herinneren. Sommigen sprongen in hun eentje, anderen deden het in groepjes van twee of drie. Verbazingwekkend was de aanblik van een zeer jeugdige Sinterklaas. Ik heb Sint toch vaak in de Piushaven mogen begroeten, maar nooit zwemmend in het water. Vrouwen en meisjes leken overigens verre in de meerderheid.

De meeste 'Nieuwjaarsduikers'  zwommen na hun sprong meteen naar de kant om snel de warmte op te zoeken van badhandoek, kleren en/of een glaasje Schrobbelèr. De Tilburgse likeurfabrikant had ook voor een passende ijsmuts gezorgd - een variatie op de bekende Unox-muts.

En hoe zat het eigenlijk met die tweede Tilburgse Nieuwjaarsduik die plaats zou vinden in de zwaaikom bij Jeruzalem? Die ging niet door omdat de organisator te diep in het glaajse had gekeken, zo werd gemopperd. Van de pakweg vijftien duikkandidaten gingen er uiteindelijk alsnog twee te water, een moeder en zoon, op een steenworp afstand van hun nieuwe woning aan de Waterkant. Dat zou nog wel eens een traditie kunnen worden.