Occupy Tilburg

Joep Eijkens

 

 

 

Op 17 september begon het in New York met de bezetting van een park in het financiėle district van de Amerikaanse metropool. Duizenden steden over de hele wereld volgden het voorbeeld. En sinds 29 oktober wordt ook in Tilburg actie gevoerd tegen de macht van banken en multinationals. Vanuit een tentenkamp in de schaduw van het stadhuis. Een kamp met vele leuzen. Zoals:

Breek de macht van het kapitaal.

Toeter voor de liefde.

What's the color of money?

God nu nog lekkerder.

Waar gaan onze belastingcenten eigenlijk naar toe?

Iran de volgende zinloze oorlog?

 

Maar het meest trof me nog de leuze van de 7-jarige Sofia:

 

teveel geld

te weinig liefde

 

Mooi trouwens om ook Peter Storm (prachtige naam voor een actievoerder!) weer eens te ontmoeten. Met zijn 'working class'-pet op het hoofd trakteerde hij voorbijgangers op chocolademunten onder het motto 'Graai hier uw eigen bonus'.

Voor het Brabants Dagblad heb ik hem wel eens geļnterviewd als 'Tilburgs laatste socialist'. Dat was nog in de tijd dat hij met het blad van de Internationale Socialisten ventte. "Maar ik ben nu anarchist", vertelde de drijvende kracht achter Occupy Tilburg.

Peter Storm was het ook die met een kleine megafoon de kleine demonstratie leidde die op 19 november door de Tilburgse binnenstad trok. Wie hem nader wil leren kennen kan terecht op peterstormschrijft.wordpress.com.