Joep Eijkens

De Tilburgse Schietvrouw Ria van Dijk nu ook Oma Luchtbuks

 

 

 

Ria van Dijk staat al jaren bekend als de Tilburgse Schietvrouw of Luchtbuks Ria. Die erenamen heeft de inmiddels 100-jarige Ria te danken aan het opmerkelijke feit dat ze al sinds haar zestiende praktisch elk jaar haar kermisfoto schiet, met name tijdens de Tilburgse kermis.

In 2008 werd de hele verzameling schietfoto's te boek gesteld in de door Erik Kessels uitgegeven reeks 'In Almost Every Picture'. Het boek kreeg in binnen- en buitenland veel aandacht en raakte uitverkocht. In 2016 verscheen de tweede druk 'with 8 new shots'. (De originele foto's werden overigens aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam).

Daar bleef het niet bij. Want Ria heeft nu ook als Oma Luchtbuks een belangrijke rol gekregen in het gelijkgetitelde kinderboek van Barbara Scholten en illustrator Els van Egeraat. De schrijfster liet zich inspireren door één van de vele kranteberichten die over de Tilburgse Schietvrouw verschenen zijn. 'Hoewel het boek niet het leven van Ria beschrijft, is het een hilarisch en spannend avontuur geworden voor lezers vanaf 8 jaar en ouder!', aldus een persbericht van uitgeverij Ploegsma.

Afgelopen zaterdag werd het boek gepresenteerd in het Tilburgse woonzorgcomplex Het Laar waar Ria al vele goede jaren gesleten heeft. Ze mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van schrijfster en illustrator. Vanzelfsprekend mét opdracht. 'Ria is de meest gewilde oma van NL!', schreef de eerste, 'Voor de échte Ria', de tweede.

De presentatie kreeg niet alleen een feestelijk karakter door de lekkere hapjes en de glazen met bubbels. Want er waren ook leerlingen van de Rijdende School aanwezig, de school voor kinderen van kermisexploitanten. In het kader van de leesbevordering krijgen alle leerlingen een gratis exemplaar. De aanwezige kinderen, die met hun schoolbus waren gekomen, lieten hun exemplaar uiteraard graag signeren.

Ria die 24 juni haar honderdeerste verjaardag hoopt te vieren werd uitvoerig gefilmd en geïnterviewd door Omroep Brabant. Maar ze genoot nog het meest van de kinderen. “Dat is iets wat ik altijd gemist heb”, zei ze zoals wel vaker. “Dat je geen eigen kinderen hebt.”

Goed, ze mag dan altijd vrijgezel zijn gebleven, ook zonder moederschap is ze nu toch mooi oma geworden, Oma Luchtbuks.