Ophelia in de Stedekestraat 

Joep Eijkens

 

 

 

Halte Kunstmaan, gevestigd in een tamelijk schilderachtig bedrijfspand aan de Tilburgse Stedekestraat 72, is vooral bekend van de eigenzinnige revues die hier met enige regelmaat te zien zijn sinds 2008. Dat de benedenruimte ook geschikt is voor een aparte theaterproductie bleek vorige week toen daar de premičre plaats vond van 'Ophelia'.

Met de regie van dit stuk naar teksten van Shakespeare en Bernlef studeert Elise Schietecat af aan de Academie voor Theater te Tilburg. Dat niet alleen want de zeven spelers krijgen er ook studiepunten voor in het kader van de opleiding Artiest op het ROC Eindhoven. Het gaat daarbij om zes meisjes en een jongen (die voor Hamlet speelt): Josie Speetjens, Dewi Gieltjes, Ronnie van Dijk, Simone van Eerd, Jaimy Schoenmakers, Sellina van de Linden en Wilma Huijs. En het mag meteen gezegd: ze maakten er een doorleefde voorstelling van.

Iedereen kent wel het beeld van de verdronken jonge vrouw, zoals Ophelia ondermeer vereeuwigd werd door de schilders van de 19e eeuwse Pre-Raphaelite Brotherhood. Ook het nu opgevoerde stuk eindigt met dat tafereel: de schone Ophelia bedolven onder bloemen achterover liggend in het water.

Er ging vanzelfsprekend een dramatische geschiedenis aan vooraf. Elise Schietecat geeft desgevraagd de volgende samenvatting:

Ophelia, dochter van Polonius is verliefd, tot aan haar tenen, op Hamlet, prins van Denemarken.
De liefde is pril en wederzijds. Tot het begint te schemeren, Hamlet verdwijnt.
Als ook haar vader niet meer bij haar is verdwijnt voor Ophelia alles wat ze had.
De zoektocht naar Hamlet, naar haar vader, naar zichzelf begint. Totdat Ophelia tot de conclusie komt dat alles wat ze had is weggewaaid en er alleen maar een lege huls is achtergebleven.

Ophelia is een personage uit Shakespeares ‘Hamlet’. In dit stuk waar de mannen de boventoon voeren is de kwetsbare Ophelia onopvallend. Toch zitten er in haar verhaal dezelfde vraagstukken verborgen als in ‘Hamlet’.
Het gaat hier om de zoektocht van een meisje, een jonge vrouw die van het een op het andere moment alleen is en de keuze maakt die voor haar alleen maar een nieuw begin kan betekenen.

Tot zover Elise Schietecat - een prachtige naam trouwens1).

Er waren vorige week - inclusief de try out - drie voorstellingen. Voor wie er niet bij kon zijn: op 18 juni vindt op dezelfde locatie een reprise plaats in het kader van STORM Theaterfestival. Fontys Academie voor Theater. Aanvang 19.00 uur. Reserveren via Theater de NWE Vorst: 013-5328532, www.denwevorst.nl

1) Volgens Elise gaat het verhaal dat een van haar Vlaamse voorvaderen actief was als kattenmepper.