Het was  weer Paris Photo

Joep Eijkens

 

 

 

 

Het is een jaarlijks terugkerende traditie geworden om medio november naar Parijs te gaan. Daar vindt dan Paris Photo plaats, 's werelds grootste fotografiebeurs. Meer dan honderd fotogaleries uit heel de wereld doen er aan mee alsook tientallen uitgevers en antiquariaten, gespecialiseerd in fotoboeken. Wat originele foto's betreft varieert het aanbod van 19e eeuwse daguerreotypieën tot hedendaagse digitale prints. Je kunt er zelfs afdrukken kopen uit de tijd dat de fotografie nog maar net geboren was - al moet je dan wel over een vette bankrekening beschikken. Ik zag prijskaartjes met bedragen tussen de één en twee ton.

Net zoals vorig jaar werd de befaamde beurs wederom gehouden in het Grand Palais, op zichzelf al een bezienswaardigheid van de eerste orde. Ik heb er een paar dagen rondgedwaald. Natuurlijk niet constant want na een uur of twee wordt het me meestal teveel en is het leuker de straat op te gaan en af en toe zelf foto's te maken. Bijvoorbeeld van demonstrerende politieagenten of een stilleven in een etalage.

Overigens was Paris Photo - dat inmiddels een Amerikaans filiaal heeft gekregen in Los Angeles -  slechts één van de vele evenementen die Parijs meer dan ooit tot de wereldhoofdstad van de fotografie maakten. Zelf bezocht ik de fotografiebeurs Fotofever - waar een hoofdrol weggelegd bleek voor de vrouwelijke bil - de kunst- en fotoboekenmarkt Offprint Paris, diverse fototentoonstellingen en ook nog - maar laat ik er een punt achter zetten. Alhoewel...twee tips wil ik nog graag geven aan wie zich aangesproken voelt. In het Hôtel de Ville de Paris, het oude stadhuis, loopt nog tot medio maart een prachtig retrospectief over Brassaï, de fotograaf van Paris La Nuit. Nog indrukwekkender vond ik de overzichtstentoonstelling van de hedendaagse meester Anders Petersen. Nog tot 2 febuari in de Bibliothéque Nationale de France.