Joep Eijkens

Een matras in het bos en andere rare plekken

 

 

 

 

Zolang ik fotografeer, heb ik een aantal steeds terugkerende onderwerpen of thema's gefotografeerd. 'Dode dieren' is zo'n onderwerp, net zoals 'kermis', 'mooi licht' en 'mannequins'. En zo heb ik ook digitale mappen vol foto's van wat ik 'rare plekken' noem.

Niet gemakkelijk om uit te leggen wanneer en waarom ik een bepaalde plek als 'raar' ervaar. Het kunnen plekken zijn die ik op een of andere manier mooi of apart vind, maar saai kunnen ze ook zijn. Soms gaat het om vreemde situaties of combinaties, plekken die vragen oproepen die ik niet kan beantwoorden.

Om een kleine greep te doen: het varieert van het karkas van een uitgebrande crossmotor op een braakliggend terrein tot een kerststalletje drijvend op een vijver in het park, van een zonbeschenen matras in een bosperceel tot een verzameling peuken, van een nepgeraamte achter een deurruitje tot een al jaren dichtgetimmerde onbewoonbaar verklaarde woning, en van een partij verroest oud ijzer, met een magneet opgehaald uit het kanaal, tot paspoppen, verkleed als Paashazen in een feestwinkel.

De voorbeelden die ik voor deze aflevering van 'Eigen weg' heb geselecteerd, maken het misschien duidelijker waarom ik van 'rare plekken' houd.