Op de foto op Roodharigendag in Breda

Joep Eijkens

 

 

 

Opeens viel me op hoe grijs minister Ronald Plasterk was. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kwam afgelopen zondag naar Breda om daar het officiŽle startsein te geven voor de 9e editie van Redheads Day ofwel Roodharigendag. Duizenden mensen, voor het merendeel uit de doelgroep, vulden een flink stuk van de Grote Markt aan de voet van de zoals altijd feestelijke Grote Kerk. Wat Plasterk met roodharigen heeft, is me ontgaan. Het zou iets te maken hebben met zijn biologische belangstelling voor genen. Maar veel belangrijker waren zijn woorden: 'Of het nu om je seksuele geaardheid gaat, je religieuze overtuiging of je rode haar, in Nederland moet je trots kunnen zijn op wie je bent'. Mooi trouwens dat ook hij gehoor had gegeven aan het verzoek van de organisatoren aan alle deelnemers om ditmaal  paars gekleed te gaan.

Het evenement wordt jaarlijks bezocht door redheads uit de hele wereld. Hoogtepunt was ook nu weer het maken van de groepsfoto in het Stadspark Valkenberg. Haalde men vorig jaar het Guinnessbook of Records met 1672 roodharigen, dit jaar waren het er welgeteld 1714. Toch geen nieuw record kennelijk, want de organisatoren hadden zelf geteld. Naar hun schatting had het evenement 6000 roodharigen getrokken en daarnaast nog eens zo'n 34.000 andere bezoekers.

En fotografen? Och, zowat iedereen fotografeert. Maar mannelijke amateurfotografen, al of niet gewapend met een camerakanon, vormen wel een categorie apart op zo'n dag. Roodharige modellen te kust en te keur. En menige vrouwelijke schone ging er echt voor staan, zitten of liggen. Zou het niet leuk zijn om een fotowedstrijd te organiseren? Misschien iets voor de volgende editie van BredaPhoto dat deze week begint.