Joep Eijkens

Welkom in Tilburg lieve Sint

 

 

Sinterklaas is weer in Tilburg aangekomen. Ditmaal mocht ik het meemaken in gezelschap van drie – later zelfs vijf – Pietjes. En wel gezeten in een fluisterboot. Aan het roer stond Lucia Kleinegris, vrijwilligster van het rondvaartbedrijf van de stichting Tilburg te Water. Soepel en met vaste hand stuurde zij de boot door de kabbelende golfjes van het Wilhelminakanaal. Eerst voeren we de Piushaven uit om in de Zwaaikom de pakjesboot van Sint op te wachten. De Pietjes in onze boot hadden een spandoekje meegenomen met daarop de tekst 'Welkom in Tilburg lieve Sint'.

Onderweg zagen we al diverse Zwarte Pieten in kano's, die hun baas kennelijk vooruitgevaren waren. Er zaten waaghalzen bij: sommigen gingen zelfs met kano en al kopje onder en ééntje raakte verzeild en vervolgens verstrikt in een rietkraag. Maar gelukkig liep alles goed af.

Toen de boot van Sint in zicht kwam, voeren wij samen met een andere boot terug de haven in. Prachtig om vanaf het water al die mensen langs de kant te zien staan, vooral die Pietjes en Sintjes – het lijken er elk jaar weer meer te worden. Een stevige regenbui tussendoor mocht de pret niet drukken, al zag je wel dat sommige mensen stonden te koukleumen.

Gelukkig scheen de zon weer toen Sint met zijn vrolijke muziek spelende Zwarte Pieten aanmeerden tegenover de Hopliedenkade. Twee van onze eigen Pietjes gingen ook aan wal, samen met hun oma. Die wist de twee heel mooi op de foto te zetten, samen met de vriendelijk lachende Goedheiligman. Terwijl Sinterklaas aanstalten maakte om aan zijn rondtocht door de Tilburgse binnenstad te beginnen, voeren wij terug naar onze aanlegplaats. Onderweg kwamen we trouwens nog een verdwaalde Zwarte Piet tegen in een kano. Uiteraard hebben we hem de weg gewezen, hij sprak al een aardig mondje Nederlands.