Op de Startersdag van de Kamer van Koophandel Brabant

Joep Eijkens

 

 

Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen bedrijfje of hebben plannen in die richting. Dat kon je ook weer merken op 6 november toen de Kamer van Koophandel Brabant zijn negende ‘Startersdag’ hield. Wat Tilburg betreft vond het evenement plaats in het Euroscoop-complex in Stappegoor.

Volle bioscoopzalen trokken de zogeheten presentaties ‘Een goede start met de belastingdienst’ en ‘Start een eigen bedrijf’. Minder druk was het bij ‘Start uw eigen netwerk’. Toch viel ook daar het een en ander op te steken, zeker voor de echte starter. Zoals: ‘Netwerken is vooral geven, uw eigen voordeel komt later’. En: ‘Doe het als je geen honger hebt, anders word je zo’n graaier’. Uiteraard passeerde ook het belang van ‘de eerste indruk’ de revue. "Kijk straks maar eens om je heen naar de verschillen in lichaamshouding", zei de presentatrice. "Wat stralen mensen uit?"

Na de aanmoediging ‘veel te praten, het maakt niet uit waarover’ (en dus te netwerken) stuurde zij de toehoorders naar de grote hal beneden waar tal van ‘exposanten’ hun aandacht vroegen. Van Kamer van Koophandel tot Belastingdienst, van gemeente Tilburg tot Daamen Notarissen, en van Rabobank tot de Jonge Ondernemingen Sociëteit Tilburg. In de Ervaringsstraat (vlakbij de Innovatiestraat) kon men uit de mond van diverse ZZP’ers horen hoe het is om een eigen onderneming te beginnen én in stand te houden.

En inderdaad, er werd druk gepraat, er werden heel wat visitekaartjes uitgewisseld, er werden minstens zoveel gratis pennen en snoepjes uitgedeeld en – minder zichtbaar natuurlijk – er zullen zeker hier en daar waardevolle contacten gelegd zijn.

Wat de ‘verschillen in lichaamshouding’ tenslotte betreft, vielen twee personen wellicht het meest op. Het waren de in hagelwitte kledij gestoken steward en stewardess die steeds wisselende groepjes bezoekers op sleeptouw namen om in een korte ‘flighttour’ kennis te maken met een aantal exposanten. Ja, als je zoveel enthousiasme uitstraalt als dit tweetal, moet je wel succes hebben. Maar moet ook niet elke geslaagde ondernemer af en toe een beetje toneel kunnen spelen?