Even suppoost in het Duvelhok

Joep Eijkens

 

 

 

Stichting Ateliers beheert zo'n 200 ateliers op 10 locaties in Tilburg. De grootste en oudste locatie, Carré geheten, betreft het voormalige St. Elisabethziekenhuis in de oostelijk gelegen wijk Armhoefse Akkers. Op zondag 10 maart j.l. hielden de daar werkzame kunstenaars hun jaarlijkse open dag. Bovendien hadden ze een halve kilometer verderop in het Duvelhok een expositie ingericht die in het teken stond van 'Passie'.

Ik had zelf de eer om die zondag een middag suppoost te spelen. Voor de eerste keer in mijn leven. Suppoosten heb je in soorten en maten. Je hebt er die schijnbaar eindeloos op één en dezelfde plek kunnen blijven zitten of staan, uitkijkend over de hen toegewezen zaal. Je hebt er die gedurig op en neer lopen, alsof ze het allemaal niet vertrouwen, je weet maar nooit met al die mensen. Zelf besloot ik mijn functie te combineren met het vrijblijvend aanbieden van fotografische diensten. "Als u graag op de foto wil met uw favoriete kunstwerk, kunnen we dat regelen", zei ik, alsof ik voor een hele organisatie sprak. Niet iedere bezoeker wenste gebruik te maken van deze service. Maar het hielp me wel de uren sneller door te komen. En wat ook mooi was: in één geval leek de geportretteerde me als een soort bemiddelaar te beschouwen en hij besloot het kunstwerk in kwestie zelfs aan te kopen.

Voor het overige dronk ik vlak voor sluiting een glaasje wijn met een aardige bezoekster, die graag met haar hond op de foto ging. Suppoost een saai baantje? Kom nou!