Joep Eijkens

Vogeltrekdag in Tilburg: 2559 spreeuwen en 1302   vinken

 

 

"Kijk, daar gaat er weer een, van Swissair denk ik, of bestaat die niet meer?"

Grapje. Niet van een vliegtuigspotter maar van een vogelaar. En van de dertien vogelaars die afgelopen zondag meededen aan de jaarlijkse Openbare Vogeltrekdag van de Vogelwerkgroep van de KNNV, afdeling Tilburg. Al een jaar of twintig vindt die plaats op een mooi uitkijkpunt: het viaduct van de Meijerijbaan, de oude snelweg naar Eindhoven. "In die twintig jaar is hier veel veranderd", zegt Ad Kolen, een van de drijvende krachten achter de Vogelwerkgroep. "De bomen zijn hier zo hoog gegroeid dat het zicht op de vogeltrek niet zo goed meer is maar voorlopig blijven we hier wel, denk ik."

Al vr de zon opkwam waren de eerste vogeltrektellers present. Hebben ze ook wel jaren gehad dat ze nauwelijks of geen vogels zagen, ditmaal hadden ze zeker niet te klagen. Goed, in het begin waren het vooral meeuwen die overtrokken en die tellen niet mee. Kolen: "Die overnachten in Tilburg-Noord en vliegen naar een plek waar ze kunnen fourageren om 's avonds weer terug te keren." Maar al snel werden er spreeuwen waargenomen die 'in de goede richting' ofwel zuidwaarts vlogen, en vinken, leeuweriken, kwikstaarten en andere soorten. En alles werd keurig genoteerd. ('Afvinken', grapte een vogelaar). Nee, dat vlak boven het kanaal wegflitsende ijsvogeltje hoorde er niet bij. Al kwam hij wel op het lijstje te staan onder het kopje 'plaatselijk'.

Ook Henk Moller Pillot kwam in de loop van de ochtend de gelederen versterken. Je zou het niet zeggen, maar Tilburgs bekendste bioloog is inmiddels de tachtig gepasseerd. "Toen ik zeventig werd dacht ik dat ik nooit de boeken zou kunnen afmaken die ik nog wilde maken", vertelde hij. "Maar het is me de afgelopen jaren toch gelukt." Ook zijn opmerkelijke boek over de vogels van het Leijpark hoort daarbij.

Rond een uur of twee hielden Kolen en Moller Pillot als de laatste tellers het voor gezien.

Diezelfde avond nog stonden de resultaten op de site trektellen.nl. In totaal werden er in 6 uur en 40 minuten tijd 6034 trekvogels gezien, verdeeld over 26 soorten. Qua aantal stond de spreeuw met 2559 exemplaren op de eerste plaats, gevolgd door de vink (1302) en de houtduif (949).

O ja, voor de aardigheid hebben de vogelaars ook het aantal overkomende vliegtuigen bijgehouden. Ze kwamen op welgeteld 213 exemplaren...