Joep Eijkens

Vrouwen in de rommelmarktkunst

 

 

 

 

Op rommelmarkten en in kringloopbedrijven kom je ze regelmatig tegen: schilderijen die gemaakt zijn door amateurs. Er zitten mooie dingen tussen maar lelijk spul komt heel wat vaker voor. Althans wat mij betreft want smaken verschillen nu eenmaal. Soms is een schilderij trouwens zo lelijk dat het weer apart wordt – of aandoenlijk.

Hoewel abstract zeker niet ontbreekt, zijn de meeste amateurschilderijen figuratief te noemen. De onderwerpen variëren van landschap tot stilleven en van portret tot huisdier. Af en toe dienen oude of moderne meesters als inspiratiebron. Ook vrouwen zijn geliefd, niet op de laatste plaats schaars geklede of naakte vrouwen. Wat overigens eveneens geldt voor beeldjes.

Naast mensen fotografeer ik zeer uiteenlopende onderwerpen en thema’s. Zo ben ik jaren geleden begonnen met wat ik samenvat onder de noemer Vrouwen in de rommelmarktkunst. De verzameling telt inmiddels een paar honderd foto’s van schilderijen, tekeningen en beeldjes. Vrijwel uitsluitend werk van amateurs.. Voor deze rubriek selecteerde ik een tiental die ik onlangs maakte op het Vossenplein in Brussel. Dat de daar dagelijks plaatsvindende vlooienmarkt ook in andere opzichten aantrekkelijk kan zijn voor fotografen, spreekt voor zich.