Spaanse vuurduivels in Oisterwijk

Joep Eijkens

 

 

‘Over De Lind in Oisterwijk trekt zaterdagavond 25 september een stoet Spaanse demonen en duivels. (…) Deze demonenshow is een indrukwekkend onderdeel van de Mallorcaanse bijdrage aan het dit weekeinde te houden Reuzenfestival in Oisterwijk’.

Zo begon een bericht dat direct mijn aandacht trok. En dus toog ik zaterdagavond naar Oisterwijk. De Lind lag er rond half tien nog heel rustig bij. Maar dat veranderde al snel, tot vreugde van mijn oud-Brabants Dagblad-collega Paul Spapens, de grote man achter ook dit groots opgezette evenement. Kijk, daar kwamen ze aan, de Spaanse demonen, in een gloed van licht, vuurspuwend, zwaaiend met hun drietanden, af en toe dreigend naar het publiek achter de dranghekken. Al werd er meer gelachen dan angstig gekeken, het zag er niet minder indrukwekkend uit.

De duivelse troep naderde het oude gemeentehuisje en me van geen kwaad bewust liep ik de trappen op van daaruit goed zicht te hebben op het plein waar de ‘show’ plaats zou vinden. Maar opeens hoorde ik geschreeuw dat minder folkloristisch bedoeld was en een breedgeschouderde duivel kwam aangerend en smeet me van de trappen af. Nou ja, ‘smeet’ is lichtelijk overdreven - ik kon nog op mijn eigen voeten afdalen. En nauwelijks was ik beneden of de ene vuurbom na de andere barstte uiteen op de trappen zodat het even leek alsof het monumentale pand in vlammen op zou gaan.

Nam die ene breedgeschouderde duivel daarna nog wraak? Ik weet het niet, ze leken allemaal op elkaar, al waren er kleine en grote bij. Maar juist nadat een duivelse stier voor de zoveelste keer zijn vuur had uitgespuwd, kwam een gevallen engel naar me toe en begon me tegen het hek aan te duwen. Maar ik hoefde mijn flits niet te gebruiken, hij rende alweer verder en loste uiteindelijk op in de menigte die heel voldaan huiswaarts keerde…