Joep Eijkens

Uit de Wunderkammers van Wijnand van Lieshout

 

 

 

 

'Wunderkammer- Het magische object'. Zo luidt de titel van een expositie die van 18 december tot en met 7 maart 2021 te bezichtigen is in de Tilburgse LocHal. Het gaat om een tentoonstelling waarin de Tilburgse kunstenaars Paul Bogaers, Ton de Gouw en Wijnand van Lieshout de bezoeker niet op de laatste plaats een blik gunnen op hun verzamelingen – verzamelingen die een belangrijke rol spelen in hun werk. Elk van de drie hebben daartoe een zogeheten Wunderkammer ingericht.

Een Wunderkammer wordt ook wel eens omschreven als een rariteitenkabinet. En zeker in de bijdrage van Wijnand van Lieshout mag die term toepasselijk genoemd worden. In heel zijn leven verzamelde de inmiddels 80-jarige kunstenaar zoveel rariteiten, erfgoedstukken en andere bijzondere voorwerpen dat hij aan vijf opslagplaatsen amper genoeg heeft.

In verband met de tentoonstelling in de LocHal haalde hij één van die depots onlangs voor een deel leeg, daarbij geholpen door zijn collega's Ton de Gouw, Rudi Klumpkens en Harry Vlamings.

Hoe Van Lieshouts Wunderkammer eruit komt te zien, is nog afwachten maar wat er zo bij het uitruimen en inladen van de verhuiswagen te zien was, belooft in elk geval al een prachtige verzameling.