Joep Eijkens

Aan de rand van hiphopfestival WooHah!

 

 

 

Festival Mundial was nog maar amper afgelopen of er werd rond een stuk van de Tilburgse spoorzone een gigantische muur gebouwd tegen geluidsoverlast voor het volgende festival: het tweedaagse hiphopfestival WooHah! Het ging om de vierde editie en het werd volgens kenners een gedenkwaardige editie. Ze doelden daarbij onder meer op optredens van de Texaanse rapper Travis Scott, het Amerikaanse hiphopduo Rae Sremmurd en 'onze eigen' rapper Braz uit Eindhoven.

Ik ben niet op het festival geweest. Heb alleen maar een paar keer rondgelopen aan de rand van het festivalterrein. Ik zag individuen maar ook veel groepen. Vrienden- of vriendinnengroepen of gemengde groepen. De festivalorganisatie telde zo'n 15.000 bezoekers per dag; ongeveer een derde daarvan kwam uit het buitenland. Volgens festivaldirecteur Ruud Lemmen, geïnterviewd door de VPRO,  lag de gemiddelde leeftijd net iets boven de 21 en was het aandeel vrouwen weer toegenomen: 'Het eerste jaar waren er bijna alleen maar mannen, dit jaar schat ik de verhouding op 65-35'. nd.

Menigeen vond het leuk om bij de ingang op de foto te gaan. En behalve een korte worsteling van een vrouw met een paar bewakers heb ik geen problemen gezien. Grappig trouwens die klein jongens die vanachter een hek een glimp probeerden op te vangen van de optredens. Ze konden in elk geval meegenieten van de muziek. Van geluidsoverlast lijkt overigens geen sprake te zijn geweest – vermoedelijk dankzij die enorme muur.