Joep Eijkens

Wunderkammer in de Tilburgse LocHal : Gaat Dat Zien!

 

 

 

 

Het is misschien wel de wonderlijkste tentoonstelling die ooit te zien is geweest in Tilburg: Wunderkammer Het magische object. Je moet ervoor naar de LocHal die er zich met zijn vooroorlogse verweerde ijzeren constructie uitstekend voor leent.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het werk van de Tilburgse kunstenaars Paul Bogaers, Ton de Gouw en Wijnand van Lieshout. De drie hebben ieder hun eigen Wunderkammer in mogen richten. Enerzijds met eigen werk, anderzijds met een klein deel van de her en der door hen gevonden gevonden voorwerpen die hun inspiratiebron vormen. In korte tijd zijn zij er wonderwel in geslaagd om in een betrekkelijk kleine ruimte een eigen wereld te scheppen.

Vooral wie het werk van de kunstenaars niet kent zal van de ene in de andere verbazing vallen bij het betreden van de tentoonstelligsruimte. De bezoeker begint er aan een ware ontdekkingsreis. Soms waan je je in een soort jungle zelfs een opgezette olifantenvoet ontbreekt niet. En af en toe komen de rariteitenkabinetten in gedachten die je vroeger op de kermis kon vinden. Alleen al de hoeveelheid kunstwerken en objecten overdondert. Honderden? Nee, eerder duizenden.

Vanzelfsprekend mag je proberen uit te vinden waar het allemaal over gaat. Maar, beste bezoeker, begrijpen is niet verplicht. Onderga het en geniet ervan. Kortom, gaat dat zien! Nog tot eind augustus. En nog gratis ook!

 

PS Een etalage aan de voorzijde van de LocHal geeft al een voorproefje, k 's nachts te zien.