INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL
KUNST & FOTO

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders


Brabantse Broeder

(gebak)

 

Hét geschenk om kleine vriendschappen te onderhouden en dé mogelijkheid om u met Jan en Alleman te verbroederen.

De Brabantse Broeder is geen Jan in de Zak. Wellicht omdat de recepten in moderne kookboeken niet meer te vinden zijn, worden de twee recepten nog al eens door elkaar gehaald.

Er is dan ook veel gelijkenis in de bereiding van Jan in de Zak en Broeder, maar verschil is er wel degelijk. Voor Jan in de Zak gebruikt men krenten en rozijnen, terwijl voor de Broeder rozijnen en wat slaolie nodig is.

Dat de Brabantse Broeder al lang bekend is, blijkt wel uit de 2 volgende gedichtjes:

 

so als de wijn den geest verheught

en sorghen doet verdwijnen,

so gheeft den 'Broeder', mits bereid

naar dit recept uit d'ouden tijd

den smulpaep ruim 't sijne...

 


 

ghij, als den stoelgangh faalt, en wilt den afgangh wetten ...

neem dan de langh-rosijn of moes van violetten...

't en noch niet lucken wil,

neem dan de swafel-poeder..

maar 't beste middel is...

den Brabantse Broeder...

 

U heeft nodig:

 

15 g gist

2 dl melk

250 g bloem

wat zout

1 ei

100 g rozijnen

1 1/2 eetlepel slaolie

nog 1/2 eetlepel slaolie

 

Meng de gist aan met wat melk.

Doe de bloem met wat zout in een kom. Maak hierin een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel. Breek in het kuiltje ook het ei.

Meng nu alles tot een glad beslag. Dat kan door roeren met een pollepel waarbij vooral de zijkanten steeds worden meegenomen. Het kan ook zoals vele grootmoeders deden, gewoon met de hand.

Laat het beslag daarna een uurtje rijzen.

Meng daarna de rozijnen door het deeg.

Maak in een braadpan de 1 1/2 eetlepel slaolie warm, waarna het deeg in de pan gaat. Zet de pan nu even op hoog vuur, zodat zich aan de onderkant een korstje vormt.

Bak hierna de Broeder gaar op laag vuur. Hiervoor is ca. 1 uur nodig.

Controleer met een breipen of de Broeder gaar is: komt de pen er schoon en glad uit, dan is de Broeder gaar.

 

Neem de Broeder uit de pan. Doe de 1/2 eetlepel olie in de pan en leg de Broeder er nog even omgekeerd in. Bak de tweede kant vlug bruin ... en de Broeder is klaar!

Serveer de Broeder warm in grote plakken met stroop, stroopsaus of boter.

 

De stroopsaus maakt u als volgt: verwarm 100 g boter en 2 dl stroop al roerende op een zeer zacht vuur tot zij zich gemengd hebben. Doe er desgewenst 1/2 theelepel azijn door.