INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL
KUNST & FOTO

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders


Bossche bollen (gebak)

 

Bossche bollen (8 stuks)

 

1 dl water

snufje zout

50 g boter

50 g bloem

2 eieren

boter om in te vetten

200 ml slagroom

2 eetlepels suiker

60 g poedersuiker

1 eetlepel cacao

 

Breng het water met het zout en de boter aan de kook.

Voeg ineens alle bloem toe en blijf roeren tot een deegbal ontstaan is, die van de wand van de pan loslaat.

Haal de pan van het vuur en klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas het volgende ei toe als het eerste ei helemaal is opgenomen. Roer nog 5 minuten krachtig.

Verdeel het deeg in 8 bolletjes.

Beboter een bakplaat en leg daarop 8 bolletjes deeg.

Bak de soezen gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Open de oven in deze tijd niet.

Temper de oventemperatuur en bak de soezen nog 10 minuten. Laat ze op een rooster afkoelen.

Klop de room met de suiker stijf en spuit hiermee de soezen vol.

Roer de poedersuiker en de cacao door elkaar. Roer er enkele druppels water door tot een glad papje is ontstaan en bedek de bovenkant met dit glazuur.

 

Tip: om te voorkomen dat de slagroom terugloopt en de bollen daardoor week worden, kunt u wat slagroomversteviger toevoegen. Dit poeder is in zakjes te koop en ligt meestal bij de afdeling met ingrediënten om zelf gebak te maken.