INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL
KUNST
FOTOGRAFIE

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders

 

Zuringsoep

500 g kalfspoelet
2 liter water
100 g ui
100 g wortel
100 g prei
1 bouillonblokje
500 g zuring
40 g boter
40 g bloem
1 dl slagroom
2 rauwe eidooiers
zout en peper
paar theelepels gembersiroop 


Breng het water aan de kook met daarin de stukjes kalfsvlees. Schep het opkomend schuim af. Voeg de gewassen stukjes prei, ui en wortel toe. Evenals wat zout en peper, en het bouillonblokje.
Was intussen de zuring goed, 2 tot 3 keer. Pluk de dikke nerven eruit. Kook de zuring snel gaar in het aanhangend vocht. Roer wel steeds goed met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
Pureer de gekookte zuring in een mixer of blender.
Maak van boter en bloem een roux. Laat die op laag vuur garen en daarna afkoelen.
Ondertussen is het vlees gaar. Giet de kokende bouillon door een zeef op de koude roux.
Laat deze crèmesoep al roerende aan de kook komen tot een lekker, gladgebonden soepje verkregen is. Eventueel nog zeven.
Doe nu de zuringpulp bij de crèmesoep en laat die even aan de kook komen.
Roer de eidooiers aan met de slagroom en voeg die langzaam roerend bij de zuringsoep.
Proef na of en nog zout en peper bij moet en voeg naar keuze een paar theelepels gembersiroop toe.
Voeg op het laatst de stukjes kalfvlees aan de soep toe.
Serveer met bruin boerenbrood en met 'stroopvet': dit is half reuzel en half appelstroop.