INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL
KUNST
FOTOGRAFIE

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders

 

Kermisschotel van peren met buikspek

Breda en omgeving
 
Nodig:
2 kg stoofpeertjes (klein van stuk)
suiker
azijn
pijpkaneel
1 kg mager gezouten buikspek (al of niet gerookt)
 
Bereiding:
Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin. Schrap het steeltje schoon. Stoof ze op de gewone manier gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het wat te ontzouten en kook het vervolgens goed gaar in royaal schoon water.
Snijd het gare spek in niet te dikke plakken (ca. 1/2 cm).
Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes er omheen met de steeltjes naar het midden van de schotel toe.
 
Opmerking: rond Breda was er in het najaar kermis.
Als de boeren geslacht hadden en er volop stoofperen waren, werden familieleden op de kermis verzocht. Bij de uitgebreide warme maaltijden kwam bovengenoemde schotel als 2e vleesgerecht na het hoofdgerecht.