INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL
KUNST
FOTOGRAFIE

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders

Krentenpap met worstenbollen

  

Uit Prinsenbeek en omgeving

 

De plattelandsbevolking, die een drukke werkweek achter de rug had, genoot 's zondags graag van een lange vrije 'verplichte' rustdag. Ook aan de bereiding van de maaltijden besteedde met dan niet veel tijd.

Het recept voor een veelkomend menu op zondag volgt hier:

 

Nodig:

Voor de pap:

1¾ liter water

100 g paprijst

klontje boter of vet

75 g krenten

snufje zout

 

Voor de worstenbollen:

500 g gehakt (grofgemalen varkensvlees)

3 beschuiten

1 ei

peper en zout

nootmuskaat

boter of boter met reuzel

 

Bereiding:

De rijst en krenten goed wassen. In water met zout en een stukje boter gaar koken (boter of vet voorkomt het overkoken), af en toe roeren om een mooi gebonden pap te krijgen. Kooktijd ca. 65 minuten.

Maak van het gemalen varkensvlees met de overige ingrediënten een smakelijk gehaktmengsel. Vorm er flinke gehaktballen van (5-6 stuks uit 500 g vlees) en braad deze in boter of een mengsel van boter en vet gaar en bruin.

Maak de jus af met iets water.

De worstenbollen behoren nogal vet en grof te zijn. Hierdoor krijgt men de specifieke smaak aan de 'magere' pap.

De pap werd geserveerd op diepe borden. In het midden werd een kuiltje gemaakt voor de worstenbol met een schep vette jus.