INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL
KUNST
FOTOGRAFIE

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders

Bier

 
Bier
 
Breda en omstreken (1920-1930)
 
Nodig:
8-10 liter water
2 kopjes droge gerst (moutgerst)
een flinke handvol hop
ca. 50 g gist
500 g suiker
2 theelepels buisman (voor de kleur)
 
Bereiding:
De gerst, hop en buisman geruime tijd laten koken in ca. 5 liter water (ca. 2-3 uur) en dan nog ca. ½ dag warm houden.
Daarna de vloeistof zeven en aanvullen met koud water tot men 8-10 liter heeft verkregen.
Hierin de suiker oplossen en als de temperatuur tussen de 20 °C en 28 °C is, de bakkersgist erin kruimelen. Goed omroeren. Alles daarna op kamertemperatuur laten staan om te gisten gedurende 5 dagen.
Nu kan het bier 'afgeschuimd' worden en verder overgedragen in flessen, echter nog niet afsluiten, omdat er nog een na-gisting moet volgen.
De flessen worden tot de hals gevuld. Het schuim dat ontstaat, kan makkelijk verwijderd worden.
Laat deze na-gisting op een koele plaats geschieden en sluit de flessen na ca. 5 dagen met metalen beugels, die voorzien zijn van goed schoongemaakte gummiringetjes.
 
Het wordt een licht alcoholische drank, die door de aanwezige koolzuur ook licht mousserend wordt.