INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL
KUNST
FOTOGRAFIE

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders

Kievitsbonen met spek en ui

 
In West-Brabant teelde men de 'stokkievitsboon'. Dit is een gespikkelde bruine boon, die ook nu nog geteeld wordt op verscheidene plaatsen.
 
Nodig:
300-500 g gedroogde kievitsbonen
250 g uien
400 g spek
peper en zout
azijn
 
Bereiding:
Was de bonen en zet ze in royaal water te weken gedurende minstens 12 uur.
Kook ze in het weekwater zonder zout gedurende ± 1 uur.
Snijd het spek in dobbelsteentjes, bak het uit en neem ze uit het vet.
Snijd de uien in schijven en bak ze in een gedeelte van het bakvet gaar en bruin.
Verwijder een gedeelte van het bonenwater. Voeg dat de rest toe aan de uien en de dobbelsteentjes gebakken spek.
Beng alles goed, warm even door en breng het geheel op smaak met peper, zout en een weinig azijn.
Er werden géén aardappelen bij geserveerd.