INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL
KUNST
FOTOGRAFIE

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders

Vrijdagse soep

 
Op vrijdag werd vroeger in het katholieke zuiden geen vlees gegeten! Wat paste dan toen, en nog eigenlijk steeds, beter dan een groentesoep?
 
Nodig:
ca. 600 g oudbakken brood
een paar liter water
100 g boter of reuzel
4 uien (in 12 stukken)
200 g savooienkool, fijne reepjes
250 g wortelen. zeer fijngesneden
175 g knolselderij, in hele fijne schijfjes
peper, zout
maggi
snufje gemalen foelie
naar smaak mosterd
 
Bereiding:
Haal de korsten af van het brood. Zet het water op en breng het aan de kook. Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, totdat een tamelijk dikke 'soep' is verkregen (broodsoep).
Neem een grote braadpan met dikke bodem. Laat daarin de uien in de hete boter of reuzel bruin braden. Voeg de savooienkool toe en iets later de wortelen en de knolselderij.
Laat alles ca. 20 minuten zachtjes stoven.
Voeg naar smaak zout, peper, foelie en maggi toe.
Schep de 'broodsoep' in de braadpan. Laat de soep nog even koken.
En roer tot slot nog mosterd naar smaak toe.