De heilige Antonius van Padua
door: Thea van Blitterswijk

 

Op 15 augustus 1195 werd in Lissabon Fernando Martin de Bulhom geboren.15 jaar oud trad hij in bij de Augustijnen en koos voor de theologie studie. Toch voelde Fernando zich meer aangetrokken tot de missie. Het was die keus die hem ertoe bracht om de overstap naar de Franciscanen te maken. Een nieuwe orde van missionarissen. Hier nam hij de naam Antonius aan. Deze naam ontleende hij aan Antonius Abt, kluizenaar en vader van de monniken die in de derde eeuw leefde in Egypte.

Antonius van Padua werd door zijn orde uitgezonden naar Marokko om daar bekeringswerk te gaan doen. Al na korte tijd werd hij ziek en moest terugkeren naar Portugal. Het schip waarmee hij de overtocht maakte kwam terecht in een storm en week uit naar Sicilië. Zo kwam Antonius terecht in Italië waar al snel zijn talenten als prediker werden ontdekt. Overal moest hij preken, vele mensen zochten hem op en er wordt verteld dat hele steden zich bekeerden, vijanden elkaar opzochten, gevangenissen opengingen en schulden werden kwijtgescholden. Belangrijke themas in zijn enthousiaste verkondiging waren de misstanden in de kerk en ketterij. Maar ook het vragen van rente voor geld werd als onchristelijk verworpen (een overtuiging die ook bekend is uit de islamitische wereld). Franciscus zelf leefde nog in deze jaren en stelde voor dat Antonius de vorming van nieuwe leden van de orde op zich zou nemen. Die opdracht bracht hem in 1226 naar Padua. Van hieruit ondernam hij nog vele tochten gedreven als hij was om overal het evangelie te verkondigen.

Kort na de dood van Fransicus van Assisie in 1226 ontstond er binnen de orde discussie over de vraag of zijn leefregels niet te streng waren. De opvolger van Fransicus zwakte deze wat af. Antonius bleef trouw aan de keus voor strenge eenvoud en armoede en leefde dit vooral ook voor. In 1231, 36 jaar oud, stierf hij in het klooster waar hij woonde aan uitputting. Verteld wordt dat de kinderen in het stadje waar hij woonde onrustig werden en op straat begonnen te roepen: De heilige is dood, de heilige is dood. Op 30 mei 1232, binnen een jaar na zijn dood, wordt hij heilig verklaard.

Steeds meer wonderen werden toegeschreven aan Antonius van Padua. Enkele opvallende wonderen die op zijn naam staan zijn het laten spreken van een pasgeboren kind. Hij preekte voor vissen die ademloos luisterden. Een ezel zou gekozen hebben voor de hostie in plaats van voor een ruif vol hooi. Ook staat de verschijning van het kindje Jezus vermeld, iets wat niet ongewoon is in de levensverhalen van heiligen. Heel bijzonder werd gevonden dat Antonius een afgehouwen been aanzette. Maar ook is er het verhaal waarin wordt verteld hoe de dief die zijn Bijbel had gestolen, deze uit berouw weer terugbezorgde. Dit leverde hem de reputatie als de heilige die wij mogen aanroepen voor verloren en gestolen zaken.

Sint Antonius mag worden aangeroepen voor verloren zaken. Maar er wordt wél een tegenprestatie verwacht in het offerblok. Roep vooral Antonius met de vaste formule: Heilige Antonius beste vrind, maak dat ik mijn mobieltje weer vind. Velen kunnen u verzekeren dat het werkt. De inhoud van het offerblok is overigens bestemd voor goede werken. In Tilburg durfde men het aan om Antonius te ´straffen´ als verloren zaken niet werden teruggevonden. Zijn beeld werd dan onder een druppelende kraan geplaatst!

De Antoniusverering heeft overal op de wereld belangrijke vormen aangenomen. Zijn graf in Padua trekt miljoenen gelovigen, Padua is daarmee na Lourdes en Rome het belangrijkste pelgrimsoord van de katholieke kerk.

 

Feestdag:               13 juni

Afbeeldingen           Er bestaat geen enkel authentiek portret van Antonius, wel enkele beschrijvingen. Meestal wordt hij afgebeeld als een jonge, lange en slanke man die gekleed is in het habijt van de Franciscanenorde met een koord om zijn taille. Meestal met kind Jezus, staand op een boek, in de arm. Op veel afbeeldingen is de lelietak te vinden. Ook wordt hij afgebeeld met een vis of een knielende ezel. Soms een vlammend hart dat symbool staat voor zijn gloeiende liefde voor Jezus en Maria.

Beschermheilige:      Vele, vele goede zaken. Om te beginnen van Portugal, maar ook van Lissabon, Hildesheim, Napels, Paderborn en Padua. Verder natuurlijk van de Franciscanen maar ook van de broodbakkers, aardbeienverkopers in Rome, reizigers, kinderloze vrouwen , aardewerkfabrikanten en ga zo maar door. De Heilige Antonius mag worden aangeroepen tegen koorts, voor een voorspoedige bevalling, duivelse machten en tegen besmettelijke ziekten.