CuBra

INHOUD TILBURGSE LIEDJES
INHOUD FEESTLIEDJES
BRABANTS
HOME
TEKSTEN
AUTEURS
SPECIAAL
De pagina's van deze rubriek worden verzorgd door Ed Schilders met dank aan Norbert de Vries
Copyright 2007 Webmagazine CuBra

Een stukje familiegeschiedenis in liedjes en voordrachten (4)

Ed Schilders


4.

1903

 

Fragment van het blad - Copyright Collectie Ed Schilders

 

Dit is in zijn soort een zeer bijzonder liedblad, aangezien het gedrukt werd op een soort van goudfolie (vandaar de slechte weergave). Het betreft immers een gouden bruiloft, en de vraag was of nog ontdekt kon worden wie dat bruidspaar was, en wie Charles en Lies zijn die dit ‘Stukje historie’ hebben uitgevoerd.

Dat bleek te kunnen. De tekst zelf verhaalt ons in vogelvlucht het leven van het bruidspaar en daaruit kunnen we het volgende opmaken (in volgorde van het vers).

  1. De gouden bruidegom heet Louis

  2. Hij is de oudste zoon van Lambertus

  3. De gouden bruid wordt Antje genoemd

  4. Louis is de grondlegger van de firma J.L. Donders

  5. Zijn bedrijf was gevestigd in de voormalige textielfabriek van Pieter Vreede, welke hij kocht ‘voor een appel en een ei’

  6. Het bruidspaar heeft twee zonen: Pierre en Philibert

  7. Er is, in de negende strofe, sprake van een ‘Louisje’, dat op dat moment in de vertelling nog niet gehuwd is:

 

Louisje heeft geen spoed

Wie ’t voor een koopje doet

Zij wil den hoogsten prijs

Ook voor het fijnste goed.

 

Een zoektocht in de on line genealogie-afdeling van het Regionaal Archief, levert met deze schaarse gegevens niets op. In de afdeling Beeld online heb ik meer geluk: wie op ‘Lambertus Donders’ zoekt, vindt o.a. een portret van zijn echtgenote. We weten nu dat het om ‘Petrus Lambertus Donders’ gaat, die gedoopt werd in Tilburg op 7 juni 1800. Met die gegevens gaan we terug naar de genealogie-database, en zie: op 31 augustus 1827 kreeg Lambertus Donders een eerste kind: Johannes Ludovicus (Louis). Louis huwde op 25 mei 1853 met Anna Aldegonda Janssen, die op 11 maart 1832 in Tilburg geboren werd. De voornaam Anna kan in de familiekring inderdaad makkelijk vervangen zijn door ‘Antje’. Als Louis Donders op 3 oktober 1905 overlijdt, doet een van zijn zonen daarvan aangifte: Philibertus.

Louis en Antje huwden in 1853; hun gouden bruiloft hebben ze dus gevierd in 1903.

 

En nu ‘Charles en Lies’.

In de eerste aflevering van deze serie zagen we dat Martinus Cornelis Nicolaas Bressers (1823-1902) en Louisa Johanna Carolina Donders (1834-1888) op 31 juli 1860 in Tilburg huwden. Dit moet ons ‘Louisje’ zijn, die toen haar ‘hoogsten prijs’ kreeg. We weten ook dat dit echtpaar tien kinderen kreeg, en dat een van hun zonen, Charles, in1899 in het huwelijk trad met Lies Woestenbergh (zie aflevering 2). Daarmee is ook een ander cirkeltje rond. Lambertus Donders was gehuwd met Anna Maria Theresia Woestenbergh (overleden op 7 november 1865). We mogen aannemen dat Lies tot dezelfde familie behoord heeft.

Zo zien we hoe vier families met elkaar verbonden zijn in feestverzen: Donders, Janssen, Bressers, en Woestenbergh.