CuBra

INHOUD TILBURGSE LIEDJES
INHOUD FEESTLIEDJES
BRABANTS
HOME
TEKSTEN
AUTEURS
SPECIAAL
De pagina's van deze rubriek worden verzorgd door Ed Schilders met dank aan Norbert de Vries
Copyright 2007 Webmagazine CuBra

Een stukje familiegeschiedenis in liedjes en voordrachten (8)

Ed Schilders


8.

1914

 

In deze aflevering verlaten we even de familie Bressers, om er uiteindelijk toch weer bij terug te komen.

 

Op 18 mei 1914 vond in Tilburg het huwelijk plaats tussen Henri Arts en Toos Woestenbergh. Van deze gebeurtenis werden in de verzameling van Lies Loyens drie feestdrukwerken aangetroffen.

Henri Koenraad Arts, meestal Harrie genoemd, was een van de bekendere Tilburgers. Hij werd op 8 juni 1885 in Tilburg geboren als de zoon van Antonius (Antoon) Henricus Arnoldus Arts en Cornelia Susanna Aleida Reh. Antoon Arts was op zijn beurt weer een kind van de meest bekende Arts uit de Tilburgse geschiedenis: Antoine Arts, een ex-zoeaaf, lid van de gemeenteraad, kamerlid, en in 1879 oprichter van de ‘Nieuwe Tilburgsche Courant’. In 1908 werd Harrie Arts redacteur van deze krant; later zou hij enige tijd hoofdredacteur en directeur zijn.

Het is in een familie van courantiers eigenlijk logisch dat een van de bewaarde feestdrukwerken de vorm heeft van een krant.

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

Deze krant is als specimen van een feestgids om verschillende redenen bijzonder. Hij is werkelijk van het toenmalige krantenformaat, en is geheel gevuld met teksten die voor deze gelegenheid werden geschreven. We bladeren even door deze krant.

Op pagina 1 staat de ‘Bekendmaking’ van het huwelijk in de vorm van een notariële akte

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

De huwelijks reis wordt weergegeven als een bericht uit het ‘Buitenland’

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

En er is onder andere nog een huwelijkslied

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

Pagina 2 is voornamelijk gevuld met korte, humoristische anekdotische berichten over het bruidspaar, familie, en vriendenkring. Over Harrie Arts komen we bijvoorbeeld te weten dat hij verzot is op kroketten en frankfurters, dat de bruid uitgesproken afkerig is van frankfurters, en dat het feest in de ‘Liedertafel Souvenir des Montagnards’ plaatsvond. Veel van deze berichten zijn voor buitenstaanders niet te begrijpen. Het volgende versje over een gebeurtenis uit de jeugd van de bruid lijkt me nog steeds aardig:

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

Daarnaast staat op deze pagina een ultrakorte ‘Tafelwet’:

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

Pagina 3 en 4 zijn eveneens gevuld met anekdotes maar dan in de vorm van advertenties:

 

 

 

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

De bruid, Toos (Catharina Maria Adriana) Woestenbergh, werd op 13 mei 1891 geboren in Tilburg. Haar vader was Josephus Adrianus Antonius Woestenbergh, en diens vader, haar opa dus, was Franciscus Cornelis Woestenbergh, een Tilburgse tabaksverver. Die kennen we uit aflevering 2 van deze reeks, want hij was ook de vader van Lies Woestenbergh, die in het huwelijk trad met Charles Bressers. Anders gezegd: Charles en Lies waren oom en tante van vaders kant van de bruid. En ze waren op het feest! Onder nummer 10 van het feestprogramma zien we dat Charles en Lies zullen optreden met een lied over Het verleden van het bruidje.

 

Copyright Collectie Ed Schilders

 

In aflevering 3 zagen we dat Lies en haar zus, Josephine, op dezelfde dag trouwden, Josephine met Jean Plasschaert. Ook die oom en tante zijn op het feest en zij zingen (programmanummer 2) een ‘Huwelijkswensch’. Mogelijk is dit de tekst die op de voorpagina afgedrukt staat:

 

Copyright Collectie Ed Schilders