DIESSEN

Adres: Lovense kanaaldijk 100 in Tilburg
Aanvulling: vanaf november 2006: Westerwijk 3 in Diessen

Gebouwd: 1894

'Eenzaam sinds': 1986

Eenzaam waarom: In 1986 is het St. Theresiagesticht in Diessen gesloopt in opdracht van de gemeente Diessen, de toenmalige eigenaar van het complex.

Bouw: Een eenvoudige opengewerkte spits voorzien van weerhaan.

Bijzonderheden: Maria Theresia van Wetten (1805-1873), huishoudster van pastoor Boeren in Diessen liet na haar dood een bedrag van 10.000 gulden achter voor het bouwen van een gesticht voor de zusters van Liefde uit Tilburg. In 1883 is de bouw begonnen van het naar haar genoemde gesticht. De bouw van de kapel vond plaats in 1894. Het gesticht zorgde allereerst voor onderwijs in Diessen en diende tevens als weeshuis. Vanaf 1900 kwam hier ook de ouderenzorg bij. In 1986 vertrokken de laatste zusters waarop de nieuwe eigenaar, de gemeente Diessen, het gebouw liet slopen. Autosloper van Ostade uit Tilburg (van oorsprong een Diessenaar) liet zijn oog vallen op de spits van de kapel. De kosten voor het vervoer waren hoger dan de kosten van de gesloopte spits. Maar sinds die tijd staat de spits van de kapel van het St. Theresiagesticht trots te pronken op de autosloperij.

Aanvulling 19-04-2007:
De gebroeders van Ostade zijn in 2006 gestopt met hun auto-sloperij. Het Belangenorgaan Diessen kreeg hier lucht van en startte een inzamelingsactie onder de Diessense bevolking om het torentje terug te krijgen in Diessen. Deze actie leverde zoveel respons op dat in november 2006 het torentje weer terug verhuisd is naar Diessen. Voorlopig staat het naast de boerderij op Westerwijk 3. Maar het is de bedoeling dat het torentje haar definitieve bestemming krijgt bij het nieuwe ontmoetingscentrum de Eenhoorn in het centrum van Diessen.

Ad van Doormaal ontdekte dat in de kronieken van het Theresiagesticht beschreven staat dat in de koperen bol bovenop het torentje relikwieën verborgen zouden moeten zijn. En wel van Aloisius, Ursula, Donatus en Leonardus.
Zondag 15 april 2006 was het zo ver. Op de Westerwijk 3 werd onthuld wat er gevonden was in de bol van het torentje: niets. Het is gebleken dat vader van Ostade een nieuwe bol, met weerhaan (was van origine een kruis) heeft laten maken bij de verhuizing naar Tilburg in 1986. De originele bol moet ergens in Hilvarenbeeks bezit zijn. Een mysterie blijft.

Klik hier om te kijken op de site van Belangenorgaan Diessen


De gebroeders van Ostade bekijken de gekregen oorkonde


Ad van Doormaal vertelt de geschiedenis van het torentje.


Ralf Embrechts, voorzitten van Belangenorgaan Diessen haalt de bol te voorschijn.


Ralf vertelt dat de bol leeg is.

Het torentje nog op het terrein van sloperij van Ostade in Tilburg: