De firma Homburg te Cuijk

Als men de geschiedenis van de firma Homburg leest, waren er wel eens, zoals bij elk bedrijf, minder goede perioden, maar toch had men steeds veel vertrouwen in de toekomst. Na elke tegenslag ging men weer met nieuwe moed volop aan de slag. Heel in het kort willen wij, op deze beperkte plaats, de geschiedenis van deze firma weergeven.

De firma Jonges-Homburg uit Haarlem, kwam op 7 november 1949 naar Cuijk. Er werd een fusie aangegaan met de firma de Wijze en Brinke. 

De naam werd veranderd in Firma N.V. Jonges - Homburg- De Wijze, en men begon met 60 personeelsleden. 
Het bedrijf groeide heel snel en in 1951 werd al het nieuwe fabriekscomplex feestelijk geopend. De oppervlakte was van 3000 M² vergroot naar 7000 M². Onder de bezielende leiding van S. Homburg bleef het bedrijf groeien. In de jaren zestig was er een krappe arbeidsmarkt. Er kwam een grote personeelswerving in Friesland, en ook in het buitenland moest men personeel werven. In 1963 kwamen de eerst Spanjaarden, gevolgd door Joegoslaven.

In 1970 waren er bij de firma Homburg in Cuijk 1000 werknemers in dienst, waarvan 264 Spanjaarden en 120 Joegoslaven. De zaken gingen zeer goed, en de ene slachterij na de andere werd overgenomen, o.a. in Wijhe, Goor, Olst en Wilp. Ook de productie bleef stijgen. Burgemeester van Zwieten slachtte in 1963 het 100.000e varken, in 1968 waren dit er al 250.000. In 1969 haalde men een productie van 20.000 varkens per week. Er waren echter ook tegenslagen. Zoals de grote branden in 1969 en 1971. En niet te vergeten de varkenspest in 1974. Hierdoor kwamen minstens 300 man tijdelijk zonder werk te zitten, en ook Fomeva, het varkensfokbedrijf in Vianen was het slachtoffer, en was voor het bedrijf een enorme financiële strop. 

Toch werd op grootse wijze in 1974 het zilveren jubileum gevierd in De Vereniging in Nijmegen. Er werden 7 jubilarissen gehuldigd die vanaf het eerste uur in dienst waren, t.w.. W. Barten, A. Baard, K. Jonges, J. Vervoort, L. de Wijze, W. Blok en H. Hermans.

In 1977 nam de heer S. Homburg afscheid van zijn nog steeds bloeiend bedrijf. De jaren tachtig worden al veel moeilijker. Sanering van de vleesverwerkende industrie is hard nodig. Concurrentie wordt hard. 
1983.Opnieuw slaat de varkenspest toe, dus opnieuw forse verliezen. 
1984. Medeoprichter en directeur L. de Wijze gaat met pensioen. 

Donkere wolken hangen boven het bedrijf. Nieuwe directeuren volgen elkaar snel op. Het gevolg is steeds weer nieuwe plannen, een kleine opbloei van het bedrijf gevolgd door nog grotere verliezen, grote onrust bij het personeel, en weer ontslagen. Het einde van de firma Homburg is nabij.

Het uiteindelijke resultaat is de overname van het bedrijf in 1993 door de Firma Boveco uit Boekel, de moedermaatschappij van Homburg-Boekos.

Bart de Visser

Bron: Fotoarchiefdienst