De Amerikaanse windmotor in Genderen

 

Aanvulling 04-02-2010 klik hier

De oer-hollandse wind en watermolen kent rond 1900 zijn opvolger in de Amerikaanse windmotor. Goedkoper en eenvoudiger in onderhoud en bediening. De Amerikaanse windmotor, ook wel 'Amerikaan' genoemd deed zijn intrede in het Hollandse landschap. Vooral in Friesland is dit type bemalingsmolen veel geplaatst. De Amerikaan bestaat uit een groot windrad met metalen schoepen en een staartvin, geplaatst op een metalen toren. Deze staartvin zorgde er voor dat de molen in de wind bleef staan en ook voor een remmend effect bij een te hoge windkracht. Bij tijden van windstilte kon een motor het werk van de wind overnemen.
Ook in Brabant heeft dit type molen zijn werk gedaan. De restanten hiervan zijn terug te vinden op de zomerdijk van de Bergse Maas bij Genderen (gemeente Aalburg). Deze molen is geplaatst in 1917 en zorgde ervoor dat na een winterse overstroming van de zomerdijk het resterende water weer terug gemalen werd naar de rivier. Het grote rad is er ooit vanaf gevallen en ligt er als een hoopje ijzer naast. De gelden om deze molen op te knappen zijn bijna bij elkaar en de molen zal een van attracties worden van de zogenaamde parels van Aalburg. Het gebied rond de rivier zal toegankelijker gemaakt gaan worden voor de recreant. 


Han van Meegeren

 


Het windrad is ooit naar beneden gekomen en ligt verwrongen naast de molen.


\Bronnen:
- Monumenten in Nederland, Noord Brabant, Waanders uitgevers.
- Het Brabants Dagblad 28-4-2006

 

Aanvulling 04-02-2010:

Op 10 juli 2009 is de gerestaureerde windmotor geopend. Hij is in alle oude glorie hersteld en is af en toe ook weer in gebruik. Eigenlijk hoort hij niet meer thuis in een rubriek als Vergane Glorie. Maar ach, het is te mooi om weg te halen. Kijkt u zelf:

 

 

Voor meer info kunt u ook kijken op de Molen database