Steenfabriek Hendrikx in Gilze
deel 1: 1897 tot 1991
steenproductie

Ondernemer Johannes Botermans is rond de vorige eeuwwisseling actief in zaken. Hij bezit een schoenfabriek in Dongen, koopt de watermolen van Goirle en bouwt rond 1897 een steenfabriek in Gilze aan de Alphenseweg 19. De kleilagen rond Gilze blijken zeer geschikt voor de fabricage van baksteen en Botermans zorgt in Gilze voor de eerste werkgelegenheid buiten de agrarische sector. De fabricage van baksteen is zwaar werk, seizoensgebonden en slecht betaald, maar veel te kiezen was er in die tijd niet. 


Een van de oudst bekende foto's van de steenfabriek zoals Botermans die gebouwd heeft. Waarschijnlijk begin 20ste eeuw. 
(Foto uit bezit van Mevrouw Hendrikx uit Gilze)

Reeds in 1918 wordt de steenfabriek overgenomen door de heer Hendrikx, eigenaar van een leerlooierij in Dongen. Steenfabriek Hendrikx groeit uit tot een gerenommeerde producent van bakstenen. 


Geschilderd portret van de heer Hendrikx, 
van 1918 tot 1946 directeur van de steenfabriek. 
(Portret in het bezit van zijn schoondochter, mevrouw Hendrikx in Gilze)


Het personeel van de steenfabriek vormt een hechte gemeenschap van hardwerkende arbeidslieden. Het gebeurt vaker dat verschillende mensen uit een familie op de fabriek werken. Je werkte toen ook niet zoals tegenwoordig voor een paar jaar bij een werkgever, maar je werkte er voor je leven. Zo heeft een boekhouder van de fabriek het gepresteerd om bijna zestig jaar in dienst te zijn bij een en dezelfde werkgever. 


Feest ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de bedrijfsleider 
in 1920. Op de foto zittend tweede van links de heer Hendrikx 
en zittend midden de bedrijfsleider Manus Witteveen. 
(Foto in het bezit van Mevrouw Hendrikx in Gilze) 
Klik op de foto om hem uitvergroot te bekijken.

Sjef, de zoon van de heer Hendrikx werkte eerst in vaders leerlooierij in Dongen en sinds 1937 in diens steenfabriek. In 1946 is het zover; J. Hendrikx (Sjef) neemt de fabriek over. Hij had geen beter moment kunnen kiezen want de vraag naar bakstenen zal een recordhoogte bereiken. De wederopbouw is in volle gang. De fabriek die in de tussentijd een moderne ringoven heeft gekregen zal diverse malen uitbreiden. De Gilzersteen, zoals het product in de markt is gaan heten, is een zeer gewilde kwaliteitssteen. Aan de vraag naar leem kan nog steeds voldaan worden door omliggende grondgebieden te ruilen met de boeren zodat steeds een nieuw stuk in de buurt van de fabriek kan veranderen in een leemkuil.


Het afgraven van de leemberg achter de fabriek. Het transport geschiedt met een smalspoorbaan. (Foto in het bezit van Mevrouw Hendrikx in Gilze) 

Voor het vervoer van de leem van de leemberg naar de fabriek werd een smalspoorbaan gebruikt. De locomotiefjes van de steenfabriek Hendrikx zijn trouwens bewaard gebleven en maken nu onderdeel uit van de collectie van het smalspoormuseum in Valkenburg (ZH).

Twee locs, afkomstig van de steenfabriek Hendrikx. (Foto's van de internetsite van het smalspoormuseum in Valkenburg.)


Sjef Hendrikx met enkele personeelsleden, waarschijnlijk gemaakt
in de jaren vijftig.
(Foto in het bezit van Mevrouw Hendrikx in Gilze)


De vernieuwde fabriek met ringoven.
(Foto in het bezit van Mevrouw Hendrikx in Gilze)


De deuren naar de droogkamers. (Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


Interieur van de fabriek. (Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


Interieur van de fabriek. (Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


Interieur van de fabriek. (Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


De vormen worden leeggehaald om te transporteren naar de droogkamers.
(Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


Het mengen van de leem.
(Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


Het tasten van de gebakken stenen.
(Foto in het bezit van dhr A. Hendrikx in Nuenen)


Luchtfoto, de schoorsteen rookt. (Foto in het bezit van Mevrouw Hendrikx in Gilze)

In 1978 neemt een van de zonen van Sjef Hendrikx het roer over van zijn vader. Het directeursschap van Ton Hendrikx zal echter slechts van korte duur zijn. De fabriek is verouderd, de concurrentie moordend en de investeringen niet meer op te brengen. Bovendien is er in die tijd een overschot op de steenmarkt. In 1989 neemt het Belgische concern DeSimpel, reeds eigenaar van de steenfabriek ‘De Bahrsche Pol’ te Lathum aan de Ijssel, de fabriek over. In 1991 volgt sanering van de fabriek en het verval gaat intreden.


Ton Hendrikx op bovenstaande twee foto's, de laatste directeur van de steenfabriek. (Foto's in het bezit van Mevrouw Hendrikx in Gilze)

 

Bronnen:

1: Natuurlijk mevrouw Hendrikx uit Gilze, weduwe van de heer J. Hendrikx, directeur van de steenfabriek van 1946 tot 1984. Zij leverde mij de nodige feiten en vooral foto's.
2: Ad Hendrikx uit Nuenen, zoon van directeur J. Hendrikx,  leverde mij een aantal oude foto's van de fabriek 
2: Artikel uit de Stem van 17-8- 1977 ter gelegenheid van het 40 jaar werkzaam zijn bij de fabriek van de heer J. Hendrikx
3:
G.B. Janssen - Baksteenfabricage in Nederland (ca. 1850-1920), Zutphen 1987.
4: Molens in Goirle en Riel, artikel van Jef van Gils over de watermolen van Goirle. ISBN 9-15-276-8